”Belgium one point!” – Telex synthchockar Schlager-EM 1980!

Melodifestivalen 1980…      

Telex, 3 medelålders belgiska herrar i mörka kostymer står på rad på scenen bakom sina synthar, inte helt olika Kraftwerk vid samma tid. Innan tävlingen har journalisterna visat total oförståelse och skepsis för bandet som inte har ”några riktiga instrument” på scen. Allt var upplagt för att bidraget ”Euro-vision” med Telex skulle komma sist, vilket också var bandets plan.


Ja detta hände sig sannerligen i fördatorisk tid. 12 år gammal blev jag väldigt fascinerad av soundet, som jag idag vill karaktärisera som omisskännlig old school synthpop av klassiskt enkelt snitt. Vid samma tid hörde jag den mer hitbetonade och dansvänliga ”Moskow Diskow” på radio och ryste av välbehag då synth-tåget åkte mellan hörlurarna. Det var häftiga grejor och ett helt år innan Depeche dök upp.

 

Åter till melodifestivalen 1980; bandet hade alltså ställt upp med ambitionen att komma sist, vilket låg helt i linje med den ironi och humor som alltid präglade Telex’ texter och framtoning: ”Berlin why don’t you fall in love with us, write our names on the Wall. Roma can you hear us, what is the rate of Italian Lira…?”. Telex’ sångare Michel Moers robotlikt distinkt medvetna nörd-moves med den vita sidenscarfen var också ett obetalbart inslag i den annars ytterst sparsmakade och stillastående scenshowen. Inte sjunger han bra i framträdandet heller…

Nej det var ett märkligt och medvetet nördigt inslag med såväl dåtida som nutida mått mätt. Framför allt var det långt före sin tid. Dan Lacksman och Marc Moulin tittade inte ens på publiken utan stirrade stint ned på sina synthar medan de spelade. Alla tre vaggar de i takt fram och tillbaka. Fotot Michel Moers tar på publiken i slutackordet fullbordar det ironiskt distanserade framträdandet. Telex stod i skarp kontrast, verkade närmast surrealistiskt sparsmakade i jämförelse med Tyskland som samma år hade den fullständigt horribla utspökade mongol-struttande hiten ”Dschingis Khan”! *skrattar* Eller om det nu snarare var 1979? 😉

  

Telex såg också länge ut att nå sitt mål, dvs att komma sist i tävlingen. ”Belgium one point” kan man också höra som ett av spåren på plattan ”Neurovision” de gav ut samma år, en upptagning från omröstningen – obetalbart! Tyvärr chockade Portugal hela Europa och säkert också bandet genom att ge Belgien 10 poäng! Telex slutade på 17:e plats av de 19 deltagande länderna.

 

Sveriges Tomas Ledin blev 5:a med ”Just nu” Huga! Ja detta tilldrog sig långt innan östblocket rasade samman och gav oss ett otal nya länder som bara röstar på varandra hela tiden. Tack Telex för att ni fick in mig på electronicans smala vägar i en tid då alla klasskamraterna lyssnade på Boney M!

 

Kolla in Telex’ odödliga melodisschlagerframträdande här:

 

 
 
Annonser

2 svar to “”Belgium one point!” – Telex synthchockar Schlager-EM 1980!”

  1. Underbart! Det är ju det här jag pratat med dig om Calle, att jag älskar att få höra en historia och uttömmande förklaring till varför en person gillar en låt/artist. Wunderbahr!

  2. Your welcome my friend! It’s a pleasure!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: