Dan före dan före kräftorna!

Ja det kan man säga idag!

Imorgon är det nämligen dags för den årliga kräftskivan. Detta är inget mindre än festen som var var traditionell redan första gången den avhölls på Valsbergs Gränd i Midsommarkransen; ”Kräftis i Kransen”. 1997 kallt var det, i förra årtusendet. Just det.

 

Man kan säga att det är en sorts herrmiddag. Det är enda gången på året då samtliga herrar kan förväntas få permission och få sammanstråla för några timmars fullkomlig avkoppling i goda vänners lag. Vi låter ordet vandra bordet runt och så får alla bikta och bekänna och berätta vad som hänt sedan förra gången. Det är en sorts mansgrupp egentligen, eller har utvecklats till att bli en genuin sådan företeelse med åren. 

Det nubbas en del. Det sjungs en del. Det är ok att dricka. Det är ok att inte dricka. Det är ok att ”bli trött”. Det är ok att ”va sig själv” utan att för den skull nödgas dricka Norrlands Guld. Vuxna män gör saker tillsammans!

Sista lördagen i augusti varje år händer det. Det är elfte gången imorgon. Fast det där med ”sista lördan…” är egentligen ett nyare påfund som vi fick ta till för att kunna få planeringen att gå ihop. Det började bli extremt där ett tag, jag menar 2002 körde vi ”Lusse-kräftis” 13 december eftersom vi inte lyckats hitta ett tillfälle som alla kunde. Det var i o f s en minnesvärt kreativ och samtidigt mycket märklig tillställning. Nu kör vi sista lördagen i augusti och de som kan komma de kan komma.

Men det blir inte bara fest imorgon. Morgondagen börjar faktiskt redan kl 08.00 med ”Dynamics yoga” inne på stan. En minst sagt häftig början på dagen. Det här är ett drygt timslångt oerhört intensivt workout-pass för hela kroppen, rösten och själen. Vilken resa! Jag provade på Ängsbacka-festivalen i juli i somras och blev kraftigt fascinerad av upplevelsen. Några av kräftskivedeltagarna börjar sålunda dagen i ottan med denna stärkande övning för såväl kropp som själ!

En sak till – vi utser Kräftkung varje år! Bara en sån sak…

Annonser

Ett svar to “Dan före dan före kräftorna!”

  1. Länge leve kräftkungen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: