HBOs ”Rome”, andra säsongen, en skattkammare där Markus Antonius glimmar mest

Med mig hem från USA hade jag bl a andra säsongen av HBOs högkvalitativa tv-serie ”Rome”. Jag har nu under några höstruskiga kvällar haft det mycket stora nöjet att se alla tio avsnitten, vilken lyx att kunna avnjuta en serie på detta vis. Istället för att behöva vänta 10 veckor och helt säkert missa några avsnitt…

Serien utspelar sig under en mycket dramatisk och, tack vare främst Ciceros och Caesars kvalämnade skrifter, mycket väl dokumenterad tid i Roms historia. Det handlar om maktkampen i Rom och den gamla republikens dramatiska övergång till kejsardöme. ”Rome” berättar historien från det att Caesar slutgiltigt besegrat Vercingetorix’ galler och inleder sitt uppror genom att gå över Rubicon 49 f Kr till det att hans adopterade son Octavianus slutgiltigt besegrar Markus Antonius vid Actium 32 f Kr. Octavianus blir Augustus och den förste kejsaren i Rom år 30 f Kr.

Men vägen dit, dessa 20 år, är lång och milt sagt mycket blodig och intrigfylld. Detta är vad Romes regissörer dragit full nytta av. Och de har ett mycket fascinerande persongalleri till buds. Alla de stora historiska personerna från detta skeende är med i filmen: Caesar, Brutus, Pompejus, Markus Antonius, Cicero, Cato… Men filmens huvudpersoner, vilka dras in i de storpolitiska intrigerna, är de två vapenbröderna legionären Titus Pullo och hans centurion Lucius Vorenus från Caesars 13:e Legion i Gallien. Det fantastiska är att dessa två personer verkligen funnits, att de också är i princip de enda ”vanliga människor” som omnämns i det historiska källmaterialet från denna tid.


Titus Pullo och Lucius Vorenus

Många, många är deras bravader, glädjeämnen och tragedier i krig och kärlek. I en oerhört dramatisk och brutal actionscen värdig Ridley Scotts ”Gladiator” kan vi här se hur de återförenas efter att ha blivit rejält osams. Men när Pullo hånas och mot omöjliga odds tvingas kämpa ensam på arenan kan Vorenus till slut, förstås, inte göra annat än att kasta sig in i striden för att försöka frälsa sin gamle vapenbroder…

Jag upplever att Rome på ett väldigt fint, humoristiskt och historiskt riktigt sett skildar Vorenus och Pullos liv i denna våldsamma och dramatiska tid. Serien är många gånger oerhört gripande och medryckande och jag är väldigt nöjd med att ha skaffat båda boxarna och kunnat se den i sin helhet. Den är stark. Kevin McKidd och Ray Stevenson är också mycket övertygande som Vorenus och Pullo.

Men den person som i mitt tycke imponerar mest i andra säsongen är Markus Antonius som spelas med stor bravur och skärpa av engelsmannen James Purefoy. Om första säsongen var Caesars/Ciarán Hinds’ så är den andra Markus Antonius’. Fräck, handlingskraftig, levnadsglad kvinnokarl, arrogant och charmig bufflar han sig fram som en ångvält i den romerska politiken. Han är helt säkert en tacksam roll att spela och skulle ”Rome” varit en svensk produktion skulle rollen utan tvivel varit vikt för allas vår Mikael ”Persbrand” Persbrand. Nu är det en internationell produktion och James Purefoy gör det med den äran.


Markus Antonius

Hur det går i historien är ju ingen hemlighet. Detta är ju verkligen historia sedan mer än 2 000 år. Och jag tycker att de i serien verkligen lyckas fånga människorna i de stora ögonblicken.  På slutet t ex finns en väldigt fin och gripande scen med
Lucius Vorenus och Markus Antonius.

Den blint plikttrogne Vorenus har stannat vid sin ”husbonde” Markus Antonius sida till det allra sista bittra slutet. Många triumfer har Antonius upplevt, men slutet han möter är djupt tragiskt. Efter förlusten vid Actium har han flytt tillbaka till Egypten och palatset i Alexandria; Octavianus har tagit hem spelet men Antonius försöker fly sanningen tillsammans med sin älskarinna Cleopatra i ett rus av droger, alkohol och orgier. Grundtonen, grundkänslan, här är litet den samma som i ”Undergången”, filmen om Hitlers sista dagar i bunkern i Berlin.

I fråga om ”Doom & gloom”-stämning kan nästan palatset i Alexandria augusti år 3o f Kr tävla med Führer-bunkern i Berlin april 1945. I ett läge när i princip alla övergivit förloraren Markus Antonius finns hans närmaste man Vorenus fortfarande kvar vid hans sida. Det är den sista natten innan det oundvikliga självmordet och de två männen, trots åtskillnad av börd, Vorenus som är mannen av folket och Antonius som är den världskände adelsmannen, härföraren och ledaren, super ihop och talar ut om det som varit. De har trots allt känt varandra och så att säga, jobbat ihop, i dryga 20 år.

Vi ser här ett kort avsnitt ur deras sista samtal. Det är en stark scen när de två männen talar om livet och döden. ”Do you believe there is an afterlife?”. Den övermåttan kaxige Markus Antonius tvingas nu ödmjukas inför insikten att spelet slutligen är över. Det är en stark scen där båda skådespelarna gör mycket bra ifrån sig. Detta är ett kort avsnitt av den.

Jag kan verkligen rekommendera ”Rome”, i synnerhet om du är det minsta intresserad av historia. Serien är en makalös fest för ögat fylld av fantastiska kostymer, överdådiga scenerier, levandegjorda historiska miljöer, dekorer och färgstarka personligheter. Det är flera väldigt fint gestaltade kärleksrelationer som egentligen bär upp nerven och pulsen i handlingen. Caesar – Servilia, Markus Antonius – Atia, Lucius Vorenus – Niobe och så till slut det klassiska kärleksparet Markus Antonius – Cleopatra. Det finns också verkligen flera mycket starka kvinnoporträtt i serien, främst Atia, Servilia och Cleopatra. För ”Rome” är ingen ”krigsfilm” i sig; visserligen fäktas det utan tvivel då och då, men tyngdpunkten ligger hela tiden på de mänskliga relationerna, i kärlek och fiendskap. Missa den inte!

http://www.hbo.com/rome/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: