”Cry for you” med September/Petra Marklund, kärt barn har många versioner…

September har haft stora internationella framgångar sedan första singeln 2003. Jag upplever att de sticker ut ganska rejält i sin genre – dance. Det har gått mycket, mycket bra i framförallt Polen, Portugal, Spanien och de har legat etta på danslistan i USA. Jag har hört drivor med dansmusik de senaste 25 åren och har också tagit ett och annat danssteg på många, många discotek i många länder genom åren. Jag har hört mycket. Det September gör är exceptionellt bra i sin genre.

Låtarna som skrivs och produceras av tvillingbröderna Jonas och Niclas von der Burg (som även jobbat samman och skrivit låtar till Stakka Bo, Alcazar och Ace of Base) och Anoo Bhagavan (dito Alcazar) är oemotståndligt catchiga och har ofta snygga mollstämda harmonier som gör dem intressanta och vackra. Skulle man ha haft en annan, sämre, mer monoton manlig sångare, annan produktion och ljudbild hade det av samma melodier nog ofta kunnat bli nån sorts deppsynth – jag ska inte dra några paralleller här till existerande sådana band utan bara konstatera att det är tur att man har Petra Marklund vid micken…

Petra har en helt fantastisk altröst, stark utstrålning på scen och ett uttrycksfullt sätt att ge själ åt musiken och de ofta vemodiga texterna. Hon dansar bra och, ja… hon är för övrigt helt enkelt en riktigt snygg tjej och det är förstås en fördel i sig i sammanhanget. Men framför allt sjunger hon väldigt, väldigt bra.


Petra Marklund (1984- )

Men Petras storhet som sångerska visar sig också genom den lätthet med vilken hon rör sig mellan genrerna, vilket tydligt framgår i de klipp jag plockat in här nedan. ”Cry for you” var en stor hit från ”In orbit”-plattan från 2005 och på YouTube hittar man också ett mycket stort antal olika versioner av den.

Jag har här valt tre klipp som alla sticker ut. De två första är exempel på uttrycksfulla unplugged-versioner och den tredje är en obetalbart charmig version där en holländsk tonårstjej improviserar på trummor hemma i källaren nu i januari 2008…  (Och litet senare, närmare bestämt i december 2010, efter Petras medverkan i TV4:s ”Så mycket bättre”  då trafiken till den här bloggen ökat markant har jag lagt till två av de ursprungliga versionerna av låten.)


Mest akustiska: bara gitarr


Snyggaste pizzicatot: akustisk version TV4: fiol, ståbas och gitarr


Charmigast – holländsk tonårstjej trummar solo! ”Klinkt echt goed!! Applausje!!”


Tuffaste versionen – engelska remixen med svarta latex-looken


Sagolikast – första versionen, med Rödluvan-looken

MySpace:
http://myspace.com/septemberinorbit

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: