Eric Gadd ”Tvåhundratusen”- nu åter på svenska!

Det händer stora saker hemma i Sverige när man är bortrest…

eric-gadd.jpg

Såg just idag till min stora och oförfalskade glädje att Eric Gadd släpper en platta på SVENSKA igen, vilket inte hänt sen 1989. Jag har hört singeln idag och det är FUNK igen! Ett sånt där skönt svenskt funkigt dansgung jag inte hört sen ”Kom hit o ta!”

Det känns som det är ganska mycket ”synchronicity” i detta, att det händer just nu. Jag var beredd på det här fast jag inte visste om det. Jag har nämligen inte lyssnat på Gadd på många år. Men så när jag höll på och packade inför Thailandsresan satte jag av någon anledning på en vinylplatta, Gadds första engelska platta, den självbetitlade från 1991. Den gjorde mig glad. Mycket glad. Och efter en del letande på stans skivbörsar hittade jag den på CD (på Skivhögen på Högbergsgatan tillsammans med Mejas eminenta ”Mellow”) igår.

Så det har varit mer Gadd i mitt huvud senaste veckorna än på många, många år. Och så nu idag… När jag letar på YouTube hittar jag en Gadd-låt med svensk titel, upplagd idag 26 februari, jag aldrig hört om tidigare. Det visade sig vara Gadds sprillans nya singel ”Tvåhundratusen” som alltså just idag hittat upp på YouTube så jag fick avnjuta den. För det är verkligen en skön danslåt.  

89bbdc9075572b58839c9f19af9e4a018fffe65b.png

Så började det klarna för mig. Nu i kommande veckan ska Eric Gadd släppa sitt första svenska alster på 19 år. Ja just det, inte sedan 1989 års ”Hurra du lever pang du är död!” har Gadd gjort svenska låtar. Plattan kommer i juni men singeln ”Tvåhundratusen” kommer alltså verkligen nu i affärerna 3 mars!

Och ja, det verkar vara litet mer lekfullt, enkelt och oslipat igen, kanske litet fräckare texter också med en och annan humoristisk ”Gaddsk” sexuell anspelning, så som det var innan han blev så slick och perfektionistisk på alla de engelska plattor han släppt mellan 1991 och nu. Det var ju nämligen så, kan jag berätta för er som ev inte vet eller minns, att det fanns en tid i slutet av 80-talet när Eric Gadd gjorde låtar på svenska med ganska så fräcka och utmanande självgoda texter med mycket glimt i ögat. Det var helt enkelt riktigt roligt att lyssna på Gadd då och väldigt skoj att dansa till det. Mungiporna åker genast upp när minnena kommer tillbaka från den perioden.

Nya singeln är grymt bra på samma sätt som Gadd var bra då; det rycker i ”the good foot” och jag har hört/sett originalversionen/originalvideon och sett en cool liveversion från framträdandet på TV4. Titeln anspelar på en tjej som är kraftigt för mycket: ”Tvåhundratusen och litet till, vaddå överdriver jag? Det är din stil. Du är förlåten, det funkar på mig…” och ”Snabbt eller långsamt, på alla sätt, gör vad du vill men gör det rätt. Du vet precis vad du gör, runt ditt finger lindad tills jag dör…” 

Härligt! Nu känner jag igen min gamle favvis-Gadd. Vad kul att han väljer att göra detta musikaliska drag just nu. Jo då, det syns att det gått 19 år sen Eric sjöng på svenska sist för han är litet tyngre och litet mer omfångsrik nu, men de höga split-hopp han gör i videon framstår därmed bara som än mer imponerande…

Och så lär vi väl få vi honom lira bas live på scen igen. På Tv4 gjorde han inte bara ”Tvåhundratusen” utan trevligt nog även just ”Kom hit o ta!” där han hade den coola smaken att göra ett grymt skönt basintro. Mannen kan verkligen fortfarande! Hjälte!

GO ERIC GO!


Videon till ”Tvåhundratusen” med Eric Gadd

Annonser

4 svar to “Eric Gadd ”Tvåhundratusen”- nu åter på svenska!”

 1. Douglas Arkliden Says:

  Mycket bra låt

 2. FETASTE låten någonsin! Go Gadd Go Gadd!!

 3. grym låt!

 4. Härligt tunggung från Eric!
  Håller helt med om att ”han är tillbaka” till den från början lite ”enklare” och roligare Gadd än vad han kanske har varit på de engelska alster som han gett ut i ”mellanperioden”. De har ju mer haft en framtoning av cool internationell ”soulkaraktär”, något som jag genom åren också har gillat skarpt fast på ett annat sätt.
  Visar väl egentligen bara vilken stor artist han egentligen är!

  // K

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: