Samtidigt hos Lasermannen i Kumlabunkern

John Ausonius, mer känd som lasermannen, stämde Dagens Nyheter och tidningens dåvarande chefredaktör Jan Wifstrand för grovt förtal efter att ha blivit utpekad som psykopat i en artikel i mars 2006.

lasermannen 

Artikeln handlade om psykopaters oförmåga att känna medkänsla med andra. I texten anges att Lasermannen visat psykopatiska drag och att han kan tillhöra en krets av människor som inte kan släppas ut i samhället.

Ausonius förlorade i Tingsrätten men överklagade till Hovrätten. Igår kom Hovrättens domsutslag. Juryn fann inte att publiceringen utgjorde förtal. Hovrätten bedömer nu att överklagandet är uppenbart ogrundat och meddelar dom utan huvudförhandling. Det blir alltså ingen rättegång om detta. Ausonius dömdes i tingsrätten att ersätta Dagens Nyheter och Jan Wifstrand med 95 000 kronor vardera för rättegångskostnader. Domen står fast och Ausonius har nu att snällt betala 190 000 kr till DN och Wifstrand. HD kommer knappast att ta upp detta märkliga rättshaveristiska ärende.

Jag måste säga att det framstår som att Hovrätten gjort en mycket riktig och vettig bedömning, en bedömning som får mig att känna tilltro till vårt svenska rättssystem. Lasermannen Ausonius är enligt min upplevelse en av de personer i Sverige som under min livstid bäst lever upp till psykopat-kriterierna. Det är verkligen min tro att rättvisa har skipats. Ausonius är inte frisk. Ausonius är farlig för sin omgivning. Ausonius är en djupt tragisk man som behöver hjälp.

 Wolfang Zaugg blev John Stannerman blev John Ausonius. Schweizare, svensk, enstöring, kuf, mobboffer, rekordinnehavande bankrånare (svensk rekord), yuppie, svarttaxichaufför, spelmissbrukare, hemlös överliggande uteliggare på KTH Kemi, optionsmiljonär, invandrare, rasist och så slutligen fullt utblommad psykopat och seriemördare. Han har utan tvivel gått igenom en del olika faser och haft en del olika personligheter under sitt liv.

 John Ausonius sitter idag i Kumlabunkern, och får endast komma ut på hårt bevakad permission några timmar om året. Jag tror det är bäst för honom själv och det svenska samhället att han stannar där och tar konsekvenserna av sina handlingar.

 

PS:
Jag läste Gellert Tamas fantastiska biografi för några år sedan och såg filmen med David Dencik på TV. Jag kommer att blogga mer om Lasermannen och den märkliga tid i tidigt 90-tal då jag var 23 och pendlade mellan Leningrad/St Petersburg och Stockholm, Ian & Bert hade som mest drag under galoscherna, Ritz fortfarande fanns och var Sveriges bästa rockklubb/dansgolv, Friggebo sjöng ”We shall overcome” i Rinkeby och Lasermannen/Zaugg/Stannerman/Ausonius formligen exploderade i sitt vansinne…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: