Sista kvällen i april

Inga utslagna häggar på Valborg i år heller. Brukar hålla koll på det. Vi får se om rekordvåren 1990 upprepar sig nån gång igen. Det var då häggarna blommade på Valborgsmässoafton i Stockholm och syrénerna kom en vecka senare. Långt innan man börjat tala om klimatförändringar.

Har tillbringat ännu en Valborgsmässoafton i Uppsala. En av de lugnare. Ingen champagnefrukost, champagnegalopp eller eftersläpp på någon av nationerna. Det är bara att inse att det var något som tillhörde det sena 80- och tidiga 90-talet.

Det är numera extremt högljutt i Uppsala på sista april. Monstruösa ljudanläggningar dunkar från de flesta nationers trädgårdar. Här och var är det konserter. Har kollat runt litet vad andra bloggare skriver om denna företeelse och ser att Valborg i Uppsala numera verkar vara som det blev med Vattenfestivalen i Stockholm, att det var nåt man skulle tycka illa om, gärna riktigt illa om, fokusera på de grisiga delarna av företeelsen och sedan dissa hela evenemanget utifrån det. Och ja, det är väldigt mycket amatörernas afton, grisande, fylla, vingel och en unken vin-och-öl lukt som för tankarna till Roskilde ett par dagar in i festivalen. Här infinner sig denna odör på några timmar. 

Värst är det nere vid Fyris där koncentrationen av mer eller mindre kraftigt berusade 16 – 20 åringar är som högst. Här verkar detta firande inte ha särskilt mycket med studenter att göra. Men det är verkligen synd att kategoriskt döma ut det hela. Så illa är det inte. Uppe vid Carolina stiger medelåldern dramatiskt och vid 15.00 då mösspåtagningen sker är det många av åren gulnade studentmössor som det viftas med. det känns stämningsfullt. Här är det väldigt mixade åldrar. Kul! 

Sedan är det dags att röra sig genom Odinslund mot Universitetsbyggnaden där man ställer ut högtalare så att ODs konsert kan avnjutas även av oss som står utanför. Det är nåt speciellt att höra de klassiska vårsångerna framförda av manskör. Mycket vackert och stämningsfullt. Det är så väldigt typiskt svenskt detta vårdyrkande och det har varit roligt att under de senaste åren förklara detta i ord och bild för MySpace-vänner i Costa Rica, Mexico och Australien. De har en annan inställning till våren och inte samma anledning som vi här uppe att bli vårrusiga så här års. Men de har smält totalt inför bilderna på blommande hägg och syrén. Det som nu väntar på oss är något extraordinärt och makalöst vackert.

Picnicen fick dock hållas inomhus eftersom vädret försämrades litet under eftermiddagen.  Det mulnade och blev litet svalare. Sedan tvingades jag konstatera att tröttheten tilltog, är liksom inte riktigt frisk efter influensan i början av april. Går runt i Uppsala några timmar och blir trött. Tråkigt nog. Så det blev ingen konsert utanför Uppsala slott vid 21 på kvällen. Det blev 19.09-tåget hem till Stockholm.

Väl i Stockholm, eller snarare i Liljeholmen såg jag att gatorna var blöta och att det regnade. Tråkigt för alla som vill mysa vid brasorna, men troligen bra för folkhälsan överlag. Nu blir det mindre fylla och elände ikväll. För regnar gör det nu för fullt utanför mitt fönster ännu strax före 22. Jag har laddat på med c-vitamin och Echinaforce. Det blir tidig sänggång ikväll.

Har de senaste dagarna tänkt blogga om allt möjligt. Bland annat den sanslöse mörkermannen Josef Fritzl i Amstetten, Österrike som nu givit den personifierade ondskan sitt senaste ansikte. Eller ”tyskan” som är inblandad i morden i Arboga. Långtradarchauffören som mördade Engla har jag redan skrivit om. Det får nog räcka så. Jag orkar faktiskt inte tänka på det där igen. Det är för mycket makabra och sällsynt obehagliga nyheter av den sorten nu. Nog om det.

Och så ett klassiskt, alltid aktuellt, tema: change is the only constant. Men det kommer längre fram i helgen!

PS: Jo just det, titeln på den här bloggen är naturligtvis musikaliskt anknuten och är lånad från Perssons Packs första platta, ”Kärlek och Dynamit” 1989. En suverän låt som fångar den här speciella vårrusiga känslan som drabbar Sverige varje år… 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: