Årets första sommardag

Låg en njutningsfylld timme i gräset på Djurgården efter jobbet idag. Skorna av, strumporna av, skjortan av, byxorna uppkavlade. Det var obeskrivligt skönt att få vila en liten stund i det gröna i höjd med Junibacken. Vattnet glittrade och alla Stockholms gator och uteserveringar var fulla av glittrande människor. Och där, mitt i stormens öga, låg jag lugn som en filbunke. Väderleksprognosen för helgen är lovande, detta lär fortsätta och imorgon är det Quarnevalen på stan igen.

Och ikväll, efter stunden i gröngräset, åt jag middag med mina goda vänner Å och T på vinkällaren Grappe; Carl Jan kör nu enbart ekologiskt. Ostbrickan efteråt med 7 sorters svenska ekologiska ostar, havtorns- och fikonmarmelad och valnötter i honung var utomjordiskt njutningsfyllt god. Mmmm…

Det har varit närmare 25 än 20 grader i Stockholm idag och det råder inga tvivel om att detta var den första sommardagen. Ja, jag vet att det inte är sommar än och att det är skönt att det får vara litet mer vår och försommar, men känslan var omisskännlig. Jag mjukglassdebuterade och det kostade 25 pix både i Kungsan och på Djurgårn. Jag inser att det var ett tag sen jag köpte mjukglass mitt i värsta turiststråket. Jag trodde på fullt allvar att jag skulle få en betydande växel på en tjuga.

Och på Strandvägen såg jag, mitt bland alla tjusiga, glassiga korrekta välanpassade östermalmare och alla cabbar och vrålåk en kille som kom gående i jeans och t-shirt kombinerat med en obeskrivligt ful men också oförskämt rolig allt-i-ett hockeyfrille-peruk med tillhörande megastora solbrillor och vanprydande truckermusche… Det kändes litet befriande.

Och precis som 1 maj 1990 då det också var 24 grader varmt såg jag en grönvit konsumkasse flyta sakta i vattnet mot land. Det är åter sommar i Sverige!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: