En vacker majhelg lagd till handlingarna

Vackert väder den här helgen igen. Skönt med temperaturer som känns mer passande för årstiden. Och strålande sol har det varit. Stockholm badar i härligt kvällsljus vid 20.30 denna söndagkväll när jag skriver. Såväl Riddarfjärdens som Trekantens vattenytor är alldeles stilla och lugna. Där nere i Gröndal glider en tvärbanevagn fram. Några joggare passerar längs strandpromenaden runt Trekanten. Borta på Västerbron kan jag se Fyrans långa blåbuss rulla fram och över staden svävar ett par luftballonger. Det är en luftballongskväll ikväll. Det är en vacker kväll.

Utsikt från Nybohov norrut över Trekanten, Riddarfjärden mot Gröndal, Kungsholmen och Vasastan. 


Samma vy, nattetid några dagar tidigare i maj. DN-Expressenhuset i Marieberg strålar i natten…

I fredags var jag och vännen A på stödgalan för Tibet på Berwaldhallen och fick bl a avnjuta Tomas DiLeva, Meja, Tomas Ledin och José González. Att DiLeva är en lysande publikdomptör, i ordets bästa bemärkelse, har jag vetat länge. Men att Ledin var så duktig på gitarr och att José González var så extremt sympatisk i sin framtoning och så virtuost duktig på gitarren visste jag inte. Nu vet jag det.

Meja, barfota i grön sommarklänning, gjorde en låt från den kommande plattan. Härligt. A och jag råkade dessutom träffa Meja utanför Berwaldhallen och vi pratade en liten stund. Hon är verkligen en genuint sympatisk och varmhjärtad person. Calle likes! På lördagen skulle hon flyga till London; ”Urban gypsy” heter ju också kommande plattan. Och det är ett passande namn för en tjej som bor i LA, Stockholm och London.
 
Mitt försök att jogga en längre sträcka idag gick inte hem. Sista tiden har jag sprungit korta 3 km rundan på Nybohov och i Aspudden. Det funkar. Nu tänkte jag för första gången i år springa en av mina långa rundor, ”Rågsvedsrundan” som är närmare 9 km. Jag åker helt enkelt till Rågsveds t-banestation och springer hem därifrån. En bit av vägen går genom skogen nära Hagsätra, man passerar Hagsätra idrottsplats och kommer sen in i ett litet parti skog där den stig man springer på faktiskt är en del av gamla Göta Landsväg, med anor från medeltiden. Det är den som fortsatte in mot stan och idag heter Götgatan där den går fram genom Södermalm. Det är vackert där och jag har sprungit den rundan nu i tre års tid.

Men jag kom inte längre än till Solberga vid dryga 5 km. Då börjar vänsterknäet säga ifrån. Jag får slå av på tempot och börja gå. Och springa igen. och gå. Nej det här funkar inte längre. Jag är så usel på stretching att jag inte riktigt vet vilka rörelser jag ska göra för att klara knäna. Så här kan jag inte fortsätta. Det går alltså inte längre att springa mer 3-4 km utan att få problem med löparknäet. Jag ska lära mig riktig stretching. Basta!

Har nu i lördags åter varit på klubben i Berns källare, 2.35:1, döpt efter filmformatet. Coolt ställe. Mycket hippa människor i en sober miljö. Jodå en och annan attityd- och adrenalinstinn person av båda könen är det också förstås, men så har det alltid varit. Det här är ju ingen miljö där personlig utveckling eller ödmjukhet a la Ängsbacka står i fokus… 😉 Men också en mycket duktig dj som kör grym house med en och annan snyggt inmixad 90- och 80-talshit i den elektroniska genren. Jag tycker det är underbart när Kraftwerks ”Tour de France”, Francois Kevorkians klassiska breakdance-remix från 83 förstås, blandas med litet Human League, Thompson Twins (! det var längesen), S’Express och KLF i den i övrigt massiva housen. Det är kul Det är bra, riktigt bra. Coolt också att vara 10-15 år äldre än de allra flesta och helt enkelt strunta i den svenska åldersrasismen.

Innan klubbandet var jag på en fantastiskt trevlig fest på Stora Essingen med en övervikt av mycket trevliga journalister och pressfotografer. Vid grillen hade jag äran att hamna i ett längre samtal med en av DNs ledarskribenter. Det är exceptionellt intressant att få prata litet nutidshistoria med den typen av person och avverkade både situationen, levnadsförhållanden i Sovjetunionen i början på 90-talet, offensiv svensk utrikespolitik under Bildts regeringsår då u-båtsfrågan spetsade till relationerna med Sovjet/Ryssland samt avfärdande av diverse konspirationsteorier kring Estoniaolyckan, Palmemordet och Dag Hammarskjöld. Mycket, mycket intressant.   

En stund satt jag också uppe med alla barnen vid TVn och tittade på Melodifestivalen. Jag hann förstås se Perelli men tyvärr också pajaspiraterna från Lettland. Fascinerande att Lettland nu plötsligt hittat hela vägen till Karibien. Jag hoppas att de i fortsättningen håller sig långt borta därifrån. Det här var nåt som hörde mer hemma på ”Hits for Kids”. Östatsdominansen är massiv och jag har nog sällan hört så mycket dålig engelska i ett internationellt sammanhang som nu igår. Jag fascineras också av att Europa sträcker sig så långt österut. Ja det är väl Uralbergen som utgör gränsen. Men konstigt känns det.

Majstämning ska det också handlar mer om. Det är vackert att se staden här uppifrån där jag bor. Det har jag skrivit om många gånger. Tänkte nu ge litet mer prov på det.

Luftballonger över Marieberg, Fyrverkarbacken på Kungsholmen ikväll

Att komma hem 03.30 är inte det vanligaste längre för mig, men soluppgången är tveklöst också vacker att skåda.


Soluppgång över Stockholm kl 03.30 i morse: Högalidskyrkan, Hötorgsskraporna och den allestädes närvarande Edins-kranen i nya riksgropen nere i Liljeholmens Centrum

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: