”Mr Blue Sky”!

Igår var det verkligen mycket snack om höst och jämmer och elände…

Media har en otrolig förmåga att börja tjata om höst så fort som vi är i mitten av augusti och skolstarten närmar sig. Gårdagen var verkligen ingen höjdare rent vädermässigt och på FaceBook dök det upp en massa uppgivna kommentarer om höst och sommarens slut.

Men, NEJ! Måndagen gryr och den blå himlen visar sig åter över Stockholm. Ett och annat moln har vi också över stan, men solen skiner på bra och scenförändringen är total. Där fick ni alla olyckskorpar! Augusti är en sommarmånad och vips har vi en ny dag med både sol och blå himmel.

Min tanke går då omedelbart till en låt som handlar om just denna scenförändring. Denna befriande känsla av lycka i ögonblicket, som när man får lägga av sig en tung och plågsam ryggsäck efter en lång dags vandring. Sällan har denna känsla uttryckts så ekvilibristiskt som med den sång jag nu tänker på… Underbart! 

Solen och den blå himlen idag får mig att minnas hur det kändes att vara 10 år gammal och höra denna obetalbara klassiker med mina gamla hjältar ELO. Här är de på topp i sin mest klassiska, hårfagra uppsättning med Bev Bevan, Kelly Groucutt, Richard Tandy OCH stråktrion (Melvyn Gale, Mik Kaminski och Hugh McDowell!) vid tiden för plattan ”Out of the blue”, 1977.

80-talet är fortfarande ljusår borta, afrofrisyrerna är som störst, falsettsången sitter som gjutet; det är oemotståndligt melodiöst, stort och svulstigt som en jättelik marängswiss. Det enda som inte är ELO-perfekt är att Jeff Lynne här för ovanlighetens skull uppträder utan solbrillor… Men det kan man ta en sån här härlig dag när solen åter skiner!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: