Lugnare nu i nya Liljeholmen Centrum – kranarnas förlovade land

Det är lugnare här nu kring Liljeholmen, mycket lugnare än förra hösten och vintern. Då skrev jag ett par riktigt vassa bloggar om hur stökig och jobbig hela upplevelsen att bo här kändes.

Nu är sprängningarna äntligen över. Borrandet, geggandet och de jättelika lastbilarna som körde undan sprängstenen i parti och minut är borta. Nu byggs det. Eller snarare, nu kranas det. Och vi snackar inte ur bag-in-box…

Nu har kranarna tagit över och den här fasen av byggandet är mer angenäm. Byggelementen lyfts in en efter en och saktar växer de gråa betongfundament fram som ska bli det nya Liljeholmen Centrum. Det finns nu inte mindre 8 mer eller mindre gigantiska kranar runt ”riksgropen” här nedanför mitt fönster.

En efter en har de rest sina profiler mot stadssiluetten. Jag undrar ibland över hur det egentligen går till att bygga ihop en sån där bauta-kran. Det ser ut som en meccano-byggsats i supersize.

Kolla in den här första bilden så får ni en uppfattning om hur gigantisk den största, gula, kranen är.

Och där uppe stod två män helt befriade från höjdrädsla, inga säkringslinor tycktes de ha, huuuu… Hur gick detta till? Hade de knaprat i sig en näve Rohypnol och rundat av med ett par järn innan de tog den lilla specialbyggda hissen upp i kranen?

Ja kolla in här hur motvikterna till kranen lyfts upp och hängs på en efter en. Klickar ni på bilderna får ni se dem i betydligt större format. Det är galet högt uppe, galet högt. Det här är samma typ av bauta-kran som jag hoppade bungy från. Sinnessjukt högt. Men utsikten måste å andra sidan vara fullkomligt bedövande grandios, över hela stan. Helt klart, detta är män som icke veta vad höjdrädsla är!

Och det tycks mig paradoxalt. För att bygga en sådan här kran i 50 – 70 metersklassen verkar det behövas en något större kran för att lyfta upp de stora byggdelarna. En del av dem ser ut att vara enormt stora och tunga. Hur går det till? Kranen intill verkar inte kunna lyfta så stora delar. Ett mysterium…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: