”Dragon Gate” – kitschigt spektakel, eller?

Tillbaka igen hemma vid mitt helsvenska tangentbord idag söndag.

Susade idag ned längs E4:an genom ett vackert och inledningsvis riktigt vintrigt Sverige. I förnämliga bilstereon kunde vi bl a avnjuta inte bara några Zzaj-klassiker utan även en alldeles särdeles fin platta som förtjänar mycket mer uppmärksamhet än den pga oturliga omständigheter kring lanseringen fick när den kom 1995 – Anna Nederdals och Max Schultz’ ack så smakfulla självbetitlade platta. En stämningsfullt vacker musikalisk skapelse med underbar singer-songwriter-känsla långt, långt innan begreppet blev närmast uttjatat. Ja, så kan det bli.

Där bilen rusade fram genom det norrländska landskapet kunde vi inte annat än häpnas över hur tjusigt det var. Det var också en sällsamt vacker morgon med sol, vilket kändes skönt efter den grådaskiga och moddiga gårdagen. Ja, se själv!
2008-12-07-norrlandskt-morgonljus-vinterstamning1

E4:an upp och ned genom Sverige åkte jag flera gånger per år under mina första 20 år, dvs så länge farmor och farfar fanns kvar i livet upp i Pajala. Oj, oj så mycket bil och så många mil det blev. Mycket är sig också ännu likt längs med vägen. Som t ex Norrbränningen strax söder om Söderhamn där vi ibland brukade stanna och vila längs med vägen. Har fragmentariska minnen av hur jag kunde vakna till nån gång under småtimmarna medan mamma och pappa byttes av vid ratten. Det var 120 långa mil att köra enkel resa och pappa körde oftast och mest, men mamma ryckte in ibland också.

Något nytt som dykt upp längs med vägen är det märkliga spektakel man passerar strax söder om Gävle, i höjd med Älvkarleby vid Dalälvens utlopp. Där låg i mitten av 80-talet, minns jag, ett hotell som kallades ”Älvkarlen”. Nu finns där ett overkligt stort spektakulärt bygge som kallas ”Dragon Gate”; ett enormt kinesiskt palats med ett stycke av kinesiska muren runt om. Ja just det. Det hela är mycket imponerande, fantasieggande, svulstigt och möjligen även aningen malplacerat (!) där det dyker upp i all sin surrealistiskt grandiosa über-dimension längs E4:an i den svenska barrskogen.

Jag kan fascineras av stora hotell; egna världar med sin egen historia. De behöver dock inte ha så spännande historier att berätta som ”Overlook” i Stephen Kings ”The Shining” för att fånga mitt intresse. ”Dragon Gate” har sin speciell historia.

”Dragon Gate” hette alltså ursprungligen ”Hotell Älvkarlen” och byggdes 1986 av det kommunala fastighetsbolaget Östanå. Men redan 1988 gick verksamheten i konkurs och följande år kom hotellet att bli flyktingförläggning. År 2004 såldes fastigheten vidare till den kinesiske affärsmannen Jingchun Li, som gjort sig en förmögenhet på att tillverka myggmedel. Nu började det hända saker.

”Mister Li” döpte om hotellet till ”Dragon Gate” och planerade för att bygga om fastigheten till en mötesplats för svenska och kinesiska affärsmän. ”Jag är en galen kines som bygger Dragon Gate”, citerades Li i Gefle Dagblad i juni 2007. Och det får nog lov att sägas vara ett smått galet bygge. Ett kinesiskt torg anlades i anslutning till hotellet och en staty av det buddhistiska helgonet Guanyin restes 2005 på väl synlig plats från E4:an.

dragon-gate

Planen på det kinesisk-svenska handelshuset, vars nock skulle prydas av en trehundra meter lång draksvans, fick efter en annan liknande kinesisk satsning i Kalmar ändras om till två restauranger, ett museum och ett shaolintempel, innehållande en kung fu-skola. Efter att Dragon Gate blivit klar planeras för uppföljaren ”Dragon City”, en kinesisk stad i närheten. Man vill där bygga världens största Buddha och få hit en levande panda. Hmmm…

Tyvärr har dock centret alltsedan projektets början utsatts för hård kritik för dåliga arbetsförhållanden, vilket jag minns från min tid hos förra arbetsgivaren, Arbetsmiljöverket. Jag minns att kollegorna talade om detta bygge. Verket har handlagt inte mindre än 13 ärenden angående Dragon Gate och har tilldömt det ansvariga byggföretaget vite på 1,1 miljoner för brott mot arbetsmiljölagen. Frånvaron av kollektivavtal för de kinesiska byggarbetarna ledde till att fackförbundet ”Byggnads” hotade med blockad 2005. Problemen har i själva verket varit så många att Dragon Gate år 2006 utsetts till ”årets sämsta bygge” av tidningen Byggnadsarbetaren, en ”merit” av mycket tvivelaktigt värde. Under våren 2008 uppmärksammades även att delar av anläggningen byggts utan bygglov.

Så… Vad ska jag säga om detta ”dynamiska” bygge? Jag måste erkänna att jag fascineras av den här typen av byggen, litet samma andas barn som dels Werner Herzogs film ”Fitzcarraldo” där galne Klaus Kinski spelar operafantasten och drömmaren som vill bygga ett operahus inne i Amazonas och låter släpa en hel hjulångare över ett berg i djungeln, dels det måttlöst anakronistiska slottet Neuschwanstein i tyska Bajern, byggt 1869-1884 av den milt sagt excentriske kung Ludwig II (många hävdar att han verkligen var sinnessjuk eftersom han tycktes leva i en Wagnersk sagovärld där slottet  Neuschwanstein var det bästa exemplet).

Så… Igen. Fascinationen finns där. Jag kan tycka att det är uppfriskande och befriande att människor har extraordinära, fantasieggande idéer som de också omsätter i praktiken. Det blir förstås dock litet värre när förhållandena kring det hela blir för kaotiska och osäkra. Känslan man får när man passerar ”Dragon Gate” vid E4:an är just att det är ett galet bygge. Fakta i målet bekräftar sålunda detta…

Annonser

5 svar to “”Dragon Gate” – kitschigt spektakel, eller?”

 1. Jag skrattade så jag skrek när jag stod på Dragon Gates torg.
  Just för att det ligger där det ligger och för dess storlek. Det är helt sjukt helt enkelt på ett underbart vis. Låt oss äta midda på Dragon Gate snart, jag bjuder!

 2. Det är verkligen ett helt galet ställe det där. Surrealistiskt i klass med vilken David Lynch-rulle som helst. Jag hade betalat en hel del för att ha fått vara en fluga på väggen på det där brainstorm-kommun-mötet där idén om Dragon Gate föddes. 😉

  Gillar din översta bild förresten. Den påminner om den där superkorta förfilmen/reklamen som alltid är i början av Jerry Bruckheimer-filmer. 🙂

 3. Anna – jag är på, anytime will do, anytime!

  Åsa – ja det var en magiskt vacker morgon med ljusförhållanden utöver det vanliga. Fotot är dessutom taget genom en inte helt nytvättad bilruta i en bil som gör ca 120 km/h, litet skakigt…

 4. Galet, men väldigt vackert. Synd bara att kommunen inte kan dra nytta av det och göra mer reklam om just Dragon Gate som turistmagnet. Det är enormt vackert ställe, magiskt. Statyn av Guanyin är så mäktig. Det skulle behövas en massa stora arrangemang där till den stora öppna platsen på torget. Vilka potentialer! Jag önskar att det låg i Skåne, för så skulle jag vara där oftare!

  • Kul Bitte, att du läste det jag skrev om Dragon Gate för några år sedan. Visst är det vackert – och nog är det synd att det ligger så pass otillgängligt ändå. Jodå, E4.an är alldeles intill, men placeringen mellan Uppsala och Gävle är väl trots allt inte optimal… Stället har en outnyttjad potential! Och eftersom det fortfarande finns kvar så antar jag att det går runt med marginal!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: