Exit – Ron Asheton

Nu har det hänt igen, tyvärr… Ännu en av rockvärldens gitarrhjältar har checkat ut.

I förra veckan nåddes jag av det sorgliga beskedet att The Stooges legendariske gitarrist och låtskrivare Ron Asheton hittats död av polisen i sitt hem i Detroit-förorten Ann Arbor i Michigan, USA. Samma förort där bandets sångare Iggy Pop växte upp och där bandet bildats 1967 av Ron, Iggy, Rons bror Scott Asheton (trummor) och Dave Alexander (bas).

stooges_reverend
Ron Asheton (1948-2009) vid en Stooges-spelning efter återföreningen 2003

The Stooges var aktiva fram till 1974 och tillhörde inte de band som sålde mest skivor, men definitivt de mer inflytelserika. Med Iggy ”The Godfather of Punk” Pop som karismatisk frontman blev de legendariska. Iggy må ha synts, provocerat, totaldominerat och härjat i fronten men Ron Ashetons råa gitarr vrålade sig in i musikhistorien från den plats där han stod strax bakom. Märk väl att detta skedde under Flower Power-eran då Stooges desperata, ångestladdat monotona storstadsmuller verkligen var udda. The Stooges återförenades sedermera 2003 och spelade så sent som förrförra året, 2007, på Peace & Love festivalen i Borlänge. Det blev lyckligtvis en framgångsrik återförening.

Jag ska inte dra hela den historien här och nu, bara konstatera att detta är ett band jag lyssnat på oerhört mycket från 17-18 årsåldern fram till nu. Många är de stunder då Ron Ashetons gitarr förgyllt min tillvaro; kanske då särskilt som ett soundtrack till mina mer självdestruktiva upplevelser… Många, många är de ”blandband” som genom åren innehållit prov på de Ashetonska gibson/reverendbravaderna. Så var han också rankad som nr 29 i musiktidskriften Rolling Stones lista ”100 greatest guitarists of all time”. Ja han var utan tvivel en av mina rockhjältar. Men tyvärr, det slumpade sig så att jag aldrig fick se honom live på scen.

Ron Asheton blev 60 år gammal och hade troligen dött på nyårsaftonen eller nyårsdagen, polisen hittade honom hemma i vardagsrumssoffan. Det verkar inte vara fråga om ett brott eller självmord, troligast är att han dog av en hjärtattack. Det som känns så sorgligt, eller i alla fall det som media fokuserat på i sammanhanget, är att han verkar ha dött för sig själv. Ensam. Det tog några dagar innan någon saknade honom. Litet som Heath Ledger som också hade dött ”ensam”.  Det slår mig då att jag lever ju själv ensam större delen av tiden så råkade jag trilla av pinn hemma nu skulle det väl i så fall verka lika tragiskt…

http://www.youtube.com/watch?v=mrS_COCKtQI
Iggy & The Stooges med klassikern (ja verkligen!) ”I wanna be your dog” från första plattan 1969, här live efter återföreningen 2003. Har efter mycket letande hittat en upptagning med hyfsad ljud- och bildkvalitet där Ron Asheton och hans gitarr också får ovanligt mycket utrymme. Det är en enkel rak version helt i Stooges ursprungliga stil, fri från andra instrument än gitarr, trummor och bas. Basic rock’n’roll…

Läs gärna Georg Cederskogs trevliga DN-artikel om bröderna Asheton från 2004:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=283290

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: