Årstabergs station är för liten

I januari 2006, bara en dryg månad efter att jag flyttat till Liljeholmen, öppnades en ny pendeltågsstation mellan Älvsjö och Stockholm södra – Årstaberg. Det var jag och andra boende i Liljeholmen och Årsta mycket tacksamma för. Och säkert många andra boende söder om söder för den delen. Nu gick det snabbt att ta sig från Liljeholmen till Pendeltåget, bara två stationer med Tvärbanan. Samtliga boende i Årsta hade plötsligt också nära till en egen pendeltågsstation.

Det är nu drygt tre år sedan och framförallt har jag sedan september i höstas dagligen passerat Årstaberg på min väg till Flemingsberg på vardagmornarna. Jag har nu mer att säga om Årstaberg. Det är nämligen väldigt tydligt att stationen är alldeles för liten för den trafikström som dagligen passerar genom den. Årstaberg är helt tydligt underdimensionerat.

Allra mest tydligt blir det då två pendeltåg stannar samtidigt uppe på Årstabergs station samtidigt som ett par bussar stannat nere på torget. Plötsligt ska ett par-trehundra människor ta sig igenom stationens getingmidja inom loppet av någon minut. Vi som kommer från bussarna kanske rusar mot ett pendeltåg där uppe. De som kommer från tågen kanske har bråttom till en buss. Då blir det ofelbart olustigt trångt vid biljettspärrarna. Det finns bara tre spärrar plus den vid konduktörens bås. Det är för litet. Alldeles för litet.

Årstaberg

Det är inte bara i dessa extra situationer som det blir trångt. Det räcker med ett tåg och en buss. Det är svårt för en lekman att förstå hur de tänkte när de planerade stationen. Vilka strömmar av människor är stationen dimensionerad för? Helt klart mindre strömmar än de som nu år 2009 dagligen använder stationen. Årstaberg måste ha blivit en succé! Men den är olustigt trång för oss som använder den i rusningstrafik.

Kanske skulle detta i viss mån kunna avhjälpas med en andra utgång? Men bäst vore förstås om trapphallen kunde breddas på något sätt.

Jag kan också bekräfta att ”Mannen med Lidl-kassen” så sent som i tisdags i denna vecka fortfarande hade sin Lidl-kasse med sig på Tvärbanan. Samt att Saxofonmarodören från Flemingsberg nu helgarderat den terror han utsätter mig för genom att på mornarna spela vid Årstaberg och på eftermiddagarna vid Flemingsberg…

Annars är mornarna väldigt vackra och soliga, men aningen kalla denna vecka. Hoppas på en fin helg!

Annonser

Ett svar to “Årstabergs station är för liten”

  1. Heydrich. Says:

    Jag avskyr Årstaberg, folk springer som yra myror över tvärbanespåren. Ett dödsfall där räcker..

    😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: