Lögnens mästare i aktion, Adolf Hitler den 1 september 1939

Idag för 70 år sedan…

Andra världskriget inleddes klockan 04:40 på morgonen den 1 september 1939 när tyska Luftwaffe attackerade den polska staden Wieluń, som då förstördes till 75% och 1 200 personer dödades, huvudsakligen civila. Fem minuter senare, 04:45 öppnade det gamla tyska slagskeppet Schleswig-Holstein eld mot den polska befästningen vid Westerplatte i Gdansk, dåvarande Danzig.

Schleswig_Holstein_firing_1939
Schleswig-Holstein öppnar eld

Vid 10 på förmiddagen samma dag höll Hitler ett berömt tal i riksdagen där han, iklädd den enkla fältgrå uniform som skulle bli hans kännetecken under krigsåren, åter visade prov på vem han var – en lögnens mästare – när han bedyrade sin fredskärlek, sitt ändlösa tålamod med de gränsintermezzon som  p g a Polens aggressivitet drabbat Tyskland och hur nu polsk militär börjat beskjuta tyskt territorium:

Hitler-speech 1 September 1939
Adolf Hitler talar i den tyska riksdagen den 1 september 1939 och informerar den tyska befolkningen om kriget mot Polen; ett krigsutbrott befriat från de glädjeyttringar man sett 1914

”Sedan 05.45 imorse besvarar vi elden och från och med nu kommer bomber att besvaras med bomber… Jag har därför åter dragit på mig den rock som för mig själv var den heligaste och dyraste. Jag kommer bara att ta av den efter segern – eller jag kommer inte att uppleva detta slut”.

Men i denna sista föresats var han dock ärlig. Han fick aldrig någonsin mer ta av sig den uniformen…

Annonser

2 svar to “Lögnens mästare i aktion, Adolf Hitler den 1 september 1939”

  1. Torkel Behemoth Says:

    Projektioner som vanligt.. Schopenhauer däremot nämner vilka lögnens mästare är.

    • Vad är det här för typ av kommentar? Vad menar du? Att jag projicerar? ”Som vanligt?” När blev du en flitig läsare av denna blogg? Ledsen att behöva säga det, men din kommentar känns inte helt trevlig, för att inte säga både dryg och pretentiös. Men min policy är att ta in även de lagom dryga kommentarerna. Det är alltid intressant att se var diskussionen slutar. Hör av dig om du vill förklara vad du menar. Förbli tyst om du bara är ett spammande nättroll.
      PS: Projektionerna får du däremot fortsätta hantera själv – varför inte i din egen blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: