Ett fredligt lejon på besök

I Trettioåriga krigets absoluta slutskede i juli 1648 plundrade svenskarna Prag. Det var en våldsam plundring och också ett mycket rikt krigsbyte man kom över i kejsarens skattkammare; rikedomar, konst- och kulturskatter, tavlor, vapen, rustningar, praktmöblemang och böcker. Allt detta måste nu hastigt bortföras. Det gällde att snabbt få bort så mycket som möjligt eftersom dåtidens lagar föreskrev att det som inte ännu bortförts från territoriet då fredsslutet undertecknats, måste återlämnas. Alltså hade fältmarskalken von Königsmarck och hans plundrade svenskar bråttom…

800px-Hans_Christoff_Königsmarck_portr_1651_by_Matthäus_Merian_the_yr
Hans Christoffer von Königsmarck (1600-1663)

Ett av de mer märkliga inslagen i plundringsbytet var ett livslevande lejon rövat från kejsarens zoo i Prag. Och lejonet överlevde lyckligtvis transporten från Prag till Stockholm och fick en egen lejonkula på gamla slottet Tre Kronor. Men väl framme i Stockholm fick han snart också uppgifter han inte uppskattade.

Vid drottning Kristinas kröning 1650 skulle detta lejon för den omåttligt nyfikna publiken få visa upp hur det gick till när Djurens Konung spöade upp de lokala svenska förmågorna. Lejonet var i sig en kunglig symbol för mod och stolthet; förväntningarna var höga. Här hetsades så en björn, en tjur, en ko och några hundar mot lejonet. Men det gick inte som man tänkt sig. Det blev ett snöpligt framträdande för Djurens Konung, åtminstone som den dåtida publiken uppfattade den ”show” de fick se.

Först jagade björnen lejonet runt manegen. Sedan tog tjuren över en stund. Lejonet bara sprang, han ville inte slåss. Till sist var det den lilla brokiga kon som jagade Djurens Konung, varv på varv. Lejonet gjorde en snöplig sorti. Likt en föregångare till tjuren Ferdinand ville han absolut inte slåss.

Lejonet fick däremot inte sitta under en korkek och lukta på blommor, men levde och hade hälsan ända fram till 1663 då han dog nästan på dagen samma dag som gamle Hans Christoffer von Königsmarck som rövat honom från Prag. Det blev 15 år på Stockholms slott för kejsarens lejon från Prag, vilket lyckligtvis ändå tyder på att han måste ha blivit någorlunda väl omhändertagen. Räkenskaperna från Stockholms slott den aktuella perioden visar också på kostnader för köttleveranser till lejonet i lejonkulan.


Stockholms gamla slott, ”Tre Kronor”, som totalförstördes i den stora branden 1697

Efter lejonet flyttade skådespelare in. Lejonkulan blev landets första riktiga teater och namnet lever i dag kvar på en av Dramatens mindre scener.

Annonser

5 svar to “Ett fredligt lejon på besök”

 1. Michael Lindner Says:

  Var det en eller två lejon vid slottet? Vet du vad de hetter?

  • Jag har inte i någon källa sett nån annan uppgift än att det var ett lejon det var frågan om, men tyvärr nämns inget namn…

   • Michael Lindner Says:

    Bor du i Stockholm? Om du har lust kunde du var så snäll att leta efter detaljer? Det finns säkert vid palatset, fast jag finns i USA. Jag har skapat en Tre Kronor modell. bilder finns i wikipedia.

   • Ja jag finns i Stockholm. Det beror på vad du menar med detaljer? Hur menar du att jag skulle kunna hjälpa dig? Det är ju tyvärr ytterst, ytterst litet som finns kvar av det ursprungliga slottet Tre Kronor som ju brann ned 1697, bara norra längan som då var nyrenoverad. Alla gamla delar av slottet är borta och med det stora delar av gamla arkiv och skriftsamlingar. Förskräckligt sorgligt att det blev så, för det var ju verkligen en fantasieggande byggnad medan det nya barockslottet som byggdes ser rätt trist ut i jämförelse. Och skrifterna i gamla riksarkivet och kungliga biblioteket som förstördes var oersättliga.

   • Ja du får gärna förtydliga vilka detaljer du önskar att jag kollar upp? Jag är i Gamla Stan nån gång varje månad och kan mycket väl ta en sväng till slotted.
    Må väl!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: