Yello tillbaka med ”Touch” efter 6 år

Efter en smakfull och ultracool inflygning i promotionvideon,  insvept i en omisskännlig ”yello-sk” baston med ambientfeeling, talar Dieter Meier åter till oss med ett nytt budskap… Han och Boris Blank har en ny platta. Efter 6 års väntan släpper Yello nu ”Touch”. Ja eller släppte plattan i oktober för att vara mer precis. Jag såg den inte förrän i mellandagarna. Hmmm… Trodde nog att jag hängde med bättre än så.

Yello har gjort en virtuell konsertfilm avbildande dem på en alldeles enormt stor scen i ett gigantiskt digitalt scenbygge. Det är så härligt överdrivet, så totalt megalomaniskt kitschigt… Så Yello! Ni får en aning av detta när ni tittar på promotionfilmen ovan. Gör det.

Efter de första genomlyssningarna kan jag konstatera att det här känns väldigt mycket som en riktig ”Yello-platta”. Detta i så mån att nästan alla låtarna är riktiga låtar med text. Och så avslutar de med ett tydligt längre instrumentalt ambient-spår. Precis som deras plattor brukade vara på 80- och 90-talen.

Med sig har de också, som de brukar, en ny gästsångerska, skönsjungande Heidi Happy, och en instrumentalist, den storslagne trumpetaren Till Brönner som spelar både flygelhorn och trumpet på plattan. Det låter väldigt bra, alldeles väldigt bra! Precis så elegant, distingerat och coolt som jag hoppats.

Att Yello åter stod på scen i Berlin i oktober i samband med att plattan släpptes var också det alldeles fantastiskt. Det har inte hänt många gånger, men så var det också 30 år sedan de började. Jag hade hoppats att de skulle komma till Sverige med sin konsertfilm, men det var förstås att hoppas för mycket. Det här är något för Tyskland, Österrike och Schweiz.

Sammanfattningsvis tycker jag det är väldigt trevligt och sympatiskt att två män i övre medelåldern (Dieter Meier fyller 65 nu under 2010) kan vara så kreativa och lekfulla. På det sättet är de fortfarande hjältar och förebilder!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: