9 april 1940, 70 år sedan Norge och Danmark invaderades

Dagens datum är så historiskt att det inte kan passera utan en kommentar från min sida…

Det är idag den 9 april 2010 exakt 70 år sedan Hitlertyskland invaderade Danmark och Norge i en operation de valt att kalla Weserübung. Det i princip försvarslösa Danmark ockuperades omedelbart, medan det betydligt mer lättförsvarade Norge kunde hålla ut längre med hjälp av en expeditionskår av britter, fransmän och polacker, åtminstone i de nordligaste delarna av landet. Norrmännens försvarsberedskap var om möjligt än sämre än vår svenska vid samma tid.


Operation Weserübung”, klicka för större bild

Först i början av juni 1940 efter drygt två månaders strider, främst kring Narvik, hade Tredje Riket säkrat utförseln av den viktiga svenska järnmalmen, skapat en utmärkt utgångspunkt för ett angrepp på Storbritannien, stängt av Östersjön för västmakterna och isolerat Sverige. Det var en framgångsrik och strategiskt mycket viktig tysk operation, även om framför allt tyska flottan, Kriegsmarines, förluster blev mycket större än vad man väntat sig.

I Danmark kom tyskarna att styra genom den danska regeringen. Men i Norge tillsatte tyskarna sin egen ledning och inrättade en permanent garnison på över 200 000 man, låt vara att det till stor del var fråga om andrarangens förband och sådana som för en tid återhämtade sig i Norge efter svåra förluster de lidit på andra mer utsatta frontavsnitt.


Tyska trupper paraderar på Karl Johann i Oslo, april 1940

Många av dem som stannade kvar i de nordiska länderna visade prov på hjältemodigt motstånd, men tyvärr också samarbete med ockupationsmakten. I Norge blev politikern och nazistkollaboratören Vidkun Quisling regeringschef med tyskarnas stöd. Hans hatade namn blev synonymt med landsförräderi.


Adolf Hitler (1889-1945) och Vidkun Quisling (1887-1945)

Medan granlännderna var ockuperade förhöll sig Sverige neutralt. Men vi kom ändå att göra betydelsefulla insatser för våra ockuperade grannländer, vilket kanske framförallt inte Norge riktigt velat kännas vid. Inte minst för de danska och norska motståndsrörelserna, utbildandet av polistrupper i Sverige och de tusentals judiska flyktingar från Danmark som 1943 sökte sig till Sverige.

Det enda positiva man möjligen kan hitta i den tragedi som den tyska ockupationen av de skandinaviska länderna innebar, förutom det att tyskarna fick ordning på det undermåliga norska vägnätet, var att det brittiska fiaskot i Norge skapade en engelsk regeringskris. Premiärministern, den gamle appeasement-politikern Neville Chamberlain, tvingades avgå i maj 1940 – ”Depart, I say, and let us have done with you. In the name of God, GO!” –  och ersattes av en annan åldrande men mycket vital man som kom att bli en symbol för motståndet mot Hitlertyskland och den slutgiltiga segern – Winston Churchill.


Neville Chamberlain (1869-1940)

Winston Churchills betydelse för 1900-talets historia kan inte överskattas. I ett läge där de trötta och demoraliserade engelska ledarna premiärminister Chamberlain och utrikesminister Halifax seriöst övervägde en förhandlingsfred med Hitler kom Churchill in på scenen, mobiliserade det engelska språket och dess folk och lyckades fortsätta kampen mot alla odds. Världen skulle ha sett annorlunda ut, mardrömslikt mycket mörkare, om det inte varit för Sir Winston…


Sir Winston Churchill (1874-1965)


Ja hela England kom att mobiliseras i motståndet mot Hitlertyskland. En av dem var den 1940 omåttligt populäre ”flygmalajen” George Formby… En klassiker!

Annonser

5 svar to “9 april 1940, 70 år sedan Norge och Danmark invaderades”

 1. Torsten A Says:

  Om Norge hade mobiliserat som den norske ÖB begärde kl 02 natten mot 9 april hade tyskarna knappast kunnat ta Norge på två månader. När ÖB begärde tillstånd att mobilisera hade de första norska soldaterna stupat vid midnatt i Oslofjordens mynning i strid mellan norska bevakningsbåtar och tyska motortorpedbåtar. Politikerna valde att fly och hamnade i England.
  Det finns ca 30 000 bilder på nätet tagna av tyska soldater under kriget. Av dessa framgår hur erbarmligt det norska vägnätet var i tjällossningen.
  Danmark kapitulerade i praktiken redan på kvällen 8 april. En gränsförsvarsbatataljon nåddes inte av ordern och gjorde motstånd vid den dansk-tyska gränsen.
  Torsten A

  • Vad jag förstått var beredskapen i den norska armén lika usel som i den svenska vid den här tiden, om inte sämre? Enligt uppgift ska de norska soldaterna endast ha haft 5 veckors utbildning som militärtjänst och deras utrustning och materiel lika eftersatt som den svenska vid samma tid. Men Norge är ju ett extremt lättförsvarat land så de bör ju ha kunnat klara sig bättre än de gjorde. Det som tog tid för tyskarna var ju just operationerna vid Narvik och där var det ju inte i första hand norrmän som stred.

   • Torsten A Says:

    Det var två överstar Eriksen som gjorde de stora insatserna mot tyskarna, en i Oslofjorden där han sänkte kryssaren Blycher. Det första eldöppnandet var med två 28 cm pjäser vilka formligen sopade bort kommando bryggan. Sedan avfyrades ett trippeltorpedställ varefter Blycher slog runt. Den andre översten Eriksen kämpade vid Narvik och var den förste på den allierade sidan som besegrade tyska förband i markstrid. Fransmän och engelsmän lämnade Narvikområdet men då var de tyska styrkorna i bedrövligt tillstånd.
    De norska politikerna har inte rest några äreminnen över dessa två Eriksen, de har kommit till stånd genom insamlingar på enskilt initiativ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: