20 april 1945, slutakten inleds i Berlin

Ja det är många historiska datum denna vår…

Fredagen den 20 april 1945, för idag prick 65 år sedan, är en sådan dag. Det är Hitlers sista födelsedag, hans 56-årsdag, en mycket solig och vacker vårdag i Berlin med omnejd. De nazistiska höjdarna, ”guldfasanerna”,  har i samband med firandet försökt övertala Hitler att lämna Berlin och dra sig ned mot Alperna. Han har vägrat. Han stannar i Berlin tillsammans med Goebbels och Bormann. Utan tvekan är Hitler besviken på det han upplever som feghet från många  av sina gamla hejdukar som efter att ha uppvaktat honom nu flyr fältet.


Det sista officiella framträdandet, april 1945, en darrande sjuklig Hitler delar ut medaljer till barn, pojkar som utmärkt sig i strid. Ett i alla avseenden tragiskt framträdande.

Denna soliga aprildag är det många nazistiska höjdare som lämnar Berlin, för gott som det kom att visa sig. Solen strålar ned över dramat. Det är vad tyskarna vid den tiden brukade kalla ”Führer-väder”. Hitler var nämligen känd för att ha tur med vädret i olika sammanhang. Utöver det vackra vårvädret denna aprildag är det inte mycket tyskarna annars kan glädja sig över. Andra världskrigets europeiska slutakt, den sovjetiska slutoffensiven mot Berlin har börjat den 16 april.

Med förkrossande överlägsenhet anfaller Röda Armén den tyska huvudstaden under ledning av marskalkarna Grigorij Zjukov och Ivan Konjev som för befäl över varsin armégrupp, eller ”Front” som ryssarna kallade dem. Ryssarna satte in hela 2,5 miljoner man i anfallet mot Tredje Rikets huvudstad, och man förfogade över bland annat 41 000 artilleripjäser, 7 500 flygplan, drygt 6 000 stridsvagnar och över 3 000 ”stalinorglar”, de berömda ramperna för de ylande katjusjaraketerna.

Tyskarna hade cirka 800 000 man, men många av dessa var inte reguljära soldater utan medlemmar i en milis, hemvärn (Volkssturm) och tvångskommenderade ungdomar utan stridserfarenhet och med bristfällig utrustning. Bland försvararna finns förstås också några få extremt motiverade, välutrustade, stridserfarna och fanatiska SS-förband kvar, ironiskt nog inte rikstyska enheter utan frivilliga från övriga Europa som skandinaver, fransmän och holländare som in i det sista kom att kämpa för en vidrig regim och en förlorad sak. I övrigt hade tyskarna ca 1 500 tanks, 2 200 flygplan och 9 000 artilleripjäser. Bristen på drivmedel förlamar insatserna från tyskt flyg och pansar.


En gammal Volkssturm-man utbildas i användande av pansarskott, s k panzerfaust

Tvärtemot vad man kanske kunde tro var relationen mellan de ryska marskalkarna som ledde anfallet mot Berlin inte den bästa. Någon samordning av hur Berlin skulle erövras fanns inte. Tvärtemot gick Stalins strategi ut på att utlösa en inofficiell tävling mellan de två marskalkarna om vem som snabbast kunde erövra den tyska huvudstaden. Som den totalitäre och dålige ledare han var spelade han på sina underordnades rivalitet istället för att motivera dem. Stalin ville till varje pris att Röda Armén skulle hinna inta Berlin före den 1 maj ,vilket troligen var skälet till ”tävlingen”. Först senare när slaget gick in i slutskedet fick Zjukov och Konjev klara riktlinjer från Stalin.

En av Berlins mer otippade försvarare kom från Karlskrona- den svenske SS-kaptenen (Hauptsturmführer) och kompanichefen Hans-Gösta Pehrsson (1910-1974). Pehrsson överlevde den desparata slutstriden och bilden av hans utslagna halvbandvagn inne i centrala Berlin kom att bli en av de mest kända och finns med oräkneliga översiktsverk.

Men… Anfallet har till Stalins frustration inledningsvis gått oväntat dåligt. Det har tagit ryssarna tre kostsamma dygn av våldsamma strider att passera Seelowhöjderna, kullar som ligger där huvudvägen till Berlin passerar strax väster om Oder.  Till priset av 30 000 stupade ryssar och cirka 12 000 tyskar har Röda Armén genom upprepade blodiga frontalangrepp utan taktisk finess till slut brutit irgenom den sista betydande tyska försvarlinjen framför Berlin. Hundratals ryska tanks har slagits ut. Tyskarna har utnyttjat den goda defensiva ställningen, sina kvalitativt utmärkta pv-pjäser och har försvarat sig hårdnackat, professionellt och tappert mot övermakten.
Ryskt artilleri öppnar eld mot Berlin, april 1945

Men nu, den 20 april, då Hitler och hans närmsta anhängare firar födelsedagen i det bombskadade Rikskansliet, har försvaret av Seelowhöjderna genombrutits och något extra dramatiskt händer, något som ytterligare stör ”feststämningen”. De första ryska artillerigranaterna börjar falla över Berlins nordöstra förorter. Kriget, i dess mest definitiva form – markstriden,  har efter sex långa år slutligen och definitivt nått ända fram till den tyska huvudstaden.

Röda arméns ”Första Vitryska Fronts” artilleri skjuter på maximal skottvid. Efter tre års bombräder gör det allierade bombflyget dagen till ära sitt näst sista flyganfall mot den raserade tyska huvudstaden. Nu väntar något ännu värre, mycket värre. Slutakten.
Den så berömda och ofta publicerade bilden av SS-kaptenen Pehrssons utslagna ledningsbandvagn efter slutstriden, Hanomag Sd.Kfz 251.


F  I  L  M  E  R:

En initierad engelsk presentation av slaget om Berlin med bra underlag av dokumentärfilm Trailern till den mycket välgjorda tyska filmen ”Undergången” som tar sin början just den 20 april och berättar om de 12 sista dygnen av andra världskriget i Europa, slaget om Berlin, undergången. Och här första delen av ”The lost evidence”,  en längre och mer detaljerad dokumentär med dramatiserade filmavsnitt, tredimensionella kartor samt ett strategiskt och politiskt grepp om hela slutstriden Andra delen av dokumentären Tredje delen av dokumentären Fjärde delen av dokumentären Femte och sista delen av dokumentären

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: