En afton i april

Jag kommer ut från ett möte på Kungsholmen ganska nära Stadshuset och har precis en timme till nästa tid jag har att passa. Också den på Kungsholmen, men alldeles precis vid St Eriksbron, så det är på andra sidan denna stadsdel. En timme är för litet för att jag ska hinna hem emellan, det blir bara hem och vända. Alltså…

Alltså får jag en möjlighet att fördriva en timme på Kungsholmen denna måndagkväll i april. Jag går långsamt, mycket långsamt. Det känns väldigt annorlunda för det här är något jag gör väldigt sällan. Oftast håller jag hög promenadtakt när jag rör mig. Framåt, framåt. Snabb i rulltrapporna. Hög fart.

Men nu rör jag mig för ovanlighetens skull mycket långsamt. Jag går långsamt över vackra Kungsholms kyrkas kyrkogård. Stannar till och tittar på en mängd blombuketter och kransar som lagts ut efter en begravning. Läser på några gravstenar. Sitter en stund på en bänk och tittar på människor som passerar.

Det slår mig att det är den 26 april denna måndagkväll. Att nästan hela april redan gått. Jag tänker, låter tankarna löpa fritt. Det slår mig att jag denna kväll för prick 24 år sedan såg Depeche Mode live på Isstadion då deras ”Black celebration tour” passerade Sverige. Det var också den dag då reaktorhaveriet i Tjernobyl inträffade, men det visste jag förstås inte ännu då. Det slår mig också att det just nu inte är mycket som tyder på att häggarna ska hinna slut innan Valborg. Nej, rekordet från 1990 lär bestå. Våren kommer liksom aldrig igång på allvar i år.

Jag tänker framför allt på hur fort den här månaden gått. Att vädret varit så väldigt fram och tillbaka, så typiskt april. Att jag haft så väldigt mycket att göra på jobbet – vi är fortfarande två man kort. Att jag inte hunnit se tillräckligt mycket av de ljusa aprilkvällar jag är så väldigt förtjust i. Att det är en väldigt vacker kväll, en aning sval, men väldigt vacker. Jag lyfter blicken och tittar upp mot himlen.

Jag går långsamt vidare och passerar gamla och nya Polishusen och stannar sedan en stund i Kronobergsparken. Här passerade jag varje morgon perioden 97-99 då jag jobbade på HSB Sverige nere på Fleminggatan. Parken är större än man tror. Sitter en stund där också. Vilken vacker kväll.

Vilken njutning att få göra en så långsam promenad en så vacker kväll. Den här aprilkvällen fångade jag i alla fall…

Annonser

2 svar to “En afton i april”

  1. Gör du allt du kan för att få mig att längta tillbaka till Stockholm eller? Du lyckas nämligen ganska bra. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: