30 april 1945, slutakten i Berlin

När det gäller min historiska tråd från våren 1945 i Berlin kan vi konstatera att det idag 30 april snart är helt slut på slutstriden. Här tog denna tråd sin början:
https://japetus.wordpress.com/2010/04/20/slutakten-i-berlin-inleds/

Efter ca 10 dygns kamp har de ryska trupperna under 29 april tagit sig ända in till Berlins absoluta centrum där våldsamma strider pågått i ett dygn i och kring det gamla Riksdaghuset. Hitler nere i sin bunker under Rikskansliet alldeles i närheten förstår att inte många timmar nu återstår innan ryssarna kommer nå ända fram och ned till honom.


Röda armén har nått sitt mål, efter nästan två års offensiv har de nått ända fram till Berlin och kan hissa den röda fanan över Riksdagshuset.

Att tas levande av de framryckande ryska trupperna är otänkbart för Hitler. Han vill inte under några omständigheter gripas av Röda Armén med de för honom förnedrande konsekvenser som skulle följa på det. Här är han åtminstone konsekvent i sitt vansinne. Han dikterar sitt politiska och personliga testamente och förbereder sig för slutet.

På eftermiddagen den 30 april 1945, för idag 65 år sedan, begår han därför slutligen självmord och skjuter sig tillsammans med flickvännen Eva Braun,  som efter många långa års trogen väntan i undanskymdhet, några timmar innan självmordet, blivit hans fru i något som måste ha varit en av världshistoriens dystraste vigslar – med Martin Bormann och Josef Goebbels som bröllopsvittnen.

Hitler iscensätter sin egen undergång, sin wagnerska ”Götterdämmerung”/”Rienzi”-final; efter det gemensamma självmordet nere i bunkern vid halv fyratiden på eftermiddagen den 30 april 1945 förs de båda kropparna upp för att brännas med bensin i en grop i Rikskansliets trädgård. Ett tragiskt och sjabbigt, men passande, slut för honom och hans regim som nu faller samman.

Nu återstår inte många dagar av andra världskriget i Europa. Den långa berättelsen om denna 1900-talets viktigaste och mest historiskt-politiskt omvälvande händelse närmar sig äntligen sitt slut.


In i mörkret… Ouvertyren till Wagners dramatiska opera ”Rienzi”,  Wiener Philharmoniker. Operan handlar om den medeltida italienske upprorsledaren och folktribunen Cola di Rienzis (1313-1354) uppgång, fall och våldsamt dramatiska död. ”Rienzi” var den 14-årige Hitlers första möte med Wagners musik och operan hade en mycket speciell betydelse för honom, ända till slutet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: