Diplomati med excentrisk guldkant, Johan Axelsson Oxenstierna 299 år idag!

Idag fyller han 299 år, Johan Oxenstierna, den berömde Axels son och en av chefsförhandlarna som förhandlade fram Westfaliska freden anno 1648…

Det berättas om greve Oxenstierna att han lät pukor och trumpeter förkunna att han stigit upp om mornarna. Fanfarer ljöd när han satte sig till bords för avnuta sina måltider. Bördsstolt och självmedveten framstår han t o m med samtida måttstock som en något osmidig person. Och ändå var just han alltså en av de utsedda svenska chefsförhandlarna när 30-åriga kriget äntligen skulle avslutas.

Johan Axelsson Oxenstierna
Johan Axelsson Oxenstierna (1611-1657) en barockgreve i all sin prakt. Målning av den holländske mästaren Anthony van Dyck

Men jag måste säga att jag blivit väldigt förtjust i honom och nyfiken på honom när jag läst om hans egocentriska vanor. Önskar jag fått träffa honom och avnjuta en festmåltid i hans sällskap. Hade gärna firat med honom idag på 299 årsdagen och utbringat många goda skålar för den gamle greven. Det hade kunnat bli en rejäl fest det! (Om han nu kunnat tänka sig att sitta till bords med en ofrälse!)

Och imorgon är det midsommarafton. Jag ska ut och segla i Stockholms södra skärgård denna gång. Det ska bli riktigt trevligt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: