”Daisy”, en silverfärgad 67-årig skönhet på besök

Ett ovanligt lågt brummande motorbuller, inte jetmuller utan propellerbuller, når mig denna strålande vackra septembersöndag. Hög, klar luft. Nästan vindstilla. Inte riktigt höst, men ändå inte längre sommar. Det är perfekt flygväder och jag gissar i samma stund som jag hör de här motorerna att det är en speciell gäst som är på inflygning över Nybohov. En tvåmotorig silverfärgad skönhet från det förra årtusendet…

Jag tittar ut genom vardagsrumsfönstret upp mot den klara stockholmshimlen och – mycket riktigt – ser jag henne omedelbart på väg rakt in över Nybohovsberget: ”Daisy” flygande veteraners ögonsten – en mycket väl omhändertagen gammal DC3:a som då och då visar sig i luften. Det är föreningen ”Flygande veteraner” som håller henne i trim och perfekt skick. Vilken skönhet. Vilken vacker strömlinjeformad futuristisk design.


”Daisy” i luften över Stockholm

DC-3:an SE-CFP ”Daisy” är Föreningen Flygande Veteraners flaggskepp och deras verkliga stolthet. ”Daisy” har varit i oavbruten trafik sedan 1943. Flygande Veteraner köpte in henne 1983 och hon har hållits i perfekt skick tack vare ideella krafter från medlemmarna i föreningen alltsedan dess.

Douglas DC3 flög första gången i december 1935 och fyller alltså 75 år i år. ”Daisy” är den enda kvarvarande svenskregistrerade DC-3:an i operativt skick och hon gjorde tjänst 1943-45 för US Army Air Corps under andra världskriget. Då med den militära beteckningen C-47. Det var i sådana plan som de amerikanska fallskärmsjägarna flögs in över Normandie med i juni 1944. C-47 var verkligen USAs flygande arbetshäst under krigsåren.

Att jag själv ännu inte är med i ”Flygande veteraner” är egentligen ganska märkligt. Ska genast ändra på det. Nu. Så får jag också en chans att flyga med Daisy.


”Daisy” taxar ut för start på Barkarby-flygfält

Flygande veteraners hemsida:
http://www.flygandeveteraner.se/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: