Releasespelning för Irma Schultz Kellers nya platta ”Blank is”

Efter att ha sett henne framföra sina Joni Mitchell tolkningar på svenska nu först en regnig kväll i Kungsan i juni, en solig eftermiddag på Djurgårn i juli fick jag nu i tisdags sent i september se henne på Brygghuset i Vasastan.


Irma Schultz Keller

Irma Schultz Keller är, som läsare av denna blogg vet, en stor personlig musikalisk favorit för mig och detta sedan många, många år. Jag har följt Irmas artistkarriär sedan tidigt 80-tal med Zzang Tumb, sett och hört henne köra med andra favoriter (som Reeperbahn, Imperiet, Zzaj och Docenterna), göra solokarriär, hört henne i Allhelgonamässan, sett henne på teaterscener och i filmroller. Och nu har jag fått höra henne göra dessa vackra och uttrycksfulla Joni Mitchell-covers som nu finns utgivna på plattan ”Blank is”.


Irma Schultz Keller:  ”Blank is”, 2010

Irma kan gestalta och uttrycka Joni Mitchells låtar som ingen annan svensk artist. Hennes översättningar är personliga och uttrycksfulla och hennes skådespelartalanger kommer väl till pass när hon berättar den gripande historien om Jonis livsöde och tar med oss på en resa i Jonis fotspår genom Kanada. Bara fotona och filmsekvenserna från den resan är i sig värda att ses. Det är den starka berättelsen om hur Joni blev gravid i 20-årsåldern men var tvungen att lämna bort sin dotter då genast det året hon föddes, 1965. Saknaden och smärtan efter förlusten av dottern blir en konstnärlig drivkraft i Jonis liv.

Irma är också född 1965 och har gillat Joni Mitchells låtar sedan tonåren och hittar en mycket personlig och varm koppling till berättelsen. Låt för låt växer historien fram som ögonblicksbilder. Irma agerar sin berättelse på scen och smyckar ut den med personliga kommentarer, träffsäkra metaforer och små filosofiska betraktelser av livet som berör.  Djupt. 

Det är också härligt att höra hur hon också till slut får träffa Joni i samband med Polarprisgalan 1996. Men hur gick det med den förlorade dottern? Irmas föreställning ger svar. Den är mycket sevärd. Se den nu höst när hon turnerar!

Irma Schultz Kellers webbplats, som bl a ger information om kommande spelningar:
http://www.irmaschultzkeller.se/


Videon till ”Jag kan dricka friskt av dig” med många vackra klipp från resan i Kanada i Joni Mitchells spår

Tidigare i år bloggade jag om varför jag har en sådan särskild respekt för Irma som artist och sann humanistisk människa:
https://japetus.wordpress.com/2010/03/16/irma-schultz-keller-personliga-tankar-om-en-alldeles-ovanligt-humanistisk-artist/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: