ANC-galan – svensk rock mot apartheid, 25 år

Ikväll är det 25 år sen ANC-galan eller Svensk Rock mot Apartheid. Detta var en manifestation mot den sydafrikanska apartheidregimen som hölls 29-30 november 1985 på Scandinavium i Göteborg. Resultatet av evenemanget, de två konserkvällarna och en insamling i anslutning till dessa, blev över tolv miljoner kronor, vilka skänktes till befrielserörelsen ANC.

Drivande bakom arrangemanget var den då högst oväntade kombon Mikael Wiehe och Tomas Ledin som tillsammans fick med sig i princip hela den dåvarande svenska etablerade artisteliten som uppträdde gratis på de två utsålda galorna.  Även Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme medverkade och höll tal.

Det speciella med ANC-galan var att de hämmande motsättningar som funnits på den svenska musikscenen under 70- och 80-talen, vilka kulminerat i samband med den s k ”Alternativfestivalen” 1975, äntligen hade försvunnit och att de musiker som tidigare tillhört proggrörelsen och de mer ”kommersiella”, av proggarna tidigare bespottade, artisterna nu äntligen kunde stå på samma scen och samverka för en god sak. Därför var galan en milstolpe i den svenska musikhistorien. Efter ”Band aid” i december 1984 och ”Live” aid i juli 1985 kunde nu också Sverige göra en liknande gala.

Jag minns galan och singeln ”Berg är till för att flyttas”, en låt inspirerad av och i samma anda som Little Stevens ”(I ain’t gonna play in) Sun City” med United Artists against Apartheid. Vid tiden för detta var jag (som 17-åring) dock själv mer inne på annan och då mer ”modern” musik. Det var alltså inte i första hand mina idoler som stod på scen, särskilt inte proggarna som då för mig tyvärr mest framstod som elitistiska gnällspikar och bakåtsträvare. Men saken de enats kring var god och den kunde jag sympatisera med fullt ut. Och det var ju verkligen hög tid att de trista motsättningar som funnits äntligen kunde blåsas bort.


”Berg är till för att flyttas”, specialskriven av Mikael Wiehe (text) och Tomas Ledin (musik) för evenemanget där större delen av den etablerade svenska artisteliten medverkade på Scandinaviums scen 29 nov 1985, notera inslaget av tidstypiska frisyrer (läs hockeyfrillor) och stasser (läs axelvaddar) och Johan Stengårds saxsolo som är en helgjuten 80-talsinsats.

Olof Palmes korta, kärnfulla tal på ANC-galan:

Mer info om galan och den dubbel-CD som utgavs 2005:
http://www.bjornafzelius.com/video/ANC-galan.htm


Gruppfoto från singelomslaget ”Berg är till för att flyttas” – på fotot kan du hitta Tomas Ledin, Mikael Wiehe, Björn Afzelius, Imperiet, Dan Hylander, Anne-Lie Rydé, Eva Dahlgren, Sanne Salomonsen, Py Bäckman, Tommy Körberg, Totta Näslund, Jerry Williams, Mats Ronander och Mikael Rickfors

ANC-galan-1985-wiehe-thåström-afzelius-palme-christian-falkEn mycket historisk bild backstage vid ANC-galan. Från vänster: Joakim Thåström, Mikael Wiehe, Dan Hylander, Lorne de Wolfe, Py Bäckman, Tomas Ledin, Olof Palme, Christian Falk och Björn Afzelius. Några borta, några kvar…

Inga tidens filter kan dock skymma det faktum att låten var riktigt bra och ett mycket typiskt tidsdokument, men detta var alltså egentligen inte musikaliskt sett ”mitt 80-tal”. Ja ni vet, det var något annat…
https://japetus.wordpress.com/2010/08/09/ror-inte-mitt-80-tal/

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: