It was 30 years ago today… Om mordet på John Lennon

Den 8 december 1980 kl 22.50 på kvällen sköts John Lennon till döds i porten utanför sitt hem The Dakota Building i New York. Mördaren, den sinnesförvirrade Mark David Chapman, var ett stort Beatlesfan och hade tidigare på dagen t o m fått Lennons platta ”Double Fantasy” signerad av ex-Beatlen. Efter att ha skjutit Lennon med fyra skott i ryggen stannade Chapman lugnt kvar på platsen och lät sig gripas helt odramatiskt.


John Lennon signerar ovetandes en skiva åt sin mördare några timmar innan de dödande skotten

Det har gått 30 år sedan detta fullkomligt obegripligt meningslösa mord och Mark David Chapman sitter fortfarande i fängelse på livstid. Chapman har vid flera tillfällen ansökt om nåd, men enligt amerikansk lag kan mordoffrets anhöriga neka till benådning, vilket Lennons änka Yoko Ono hittills gjort vid samtliga de tillfällen då Chapman ansökt.

Sorgen och saknaden efter John Lennon har varit svår för alla miljoner fans över hela världen. Extra svårt naturligtvis med tanke på allt det som togs ifrån världen i o m att Lennon rycktes bort så tidigt, nyss fyllda 40 år. Vi kommer aldrig att få höra alla de låtar han skulle ha skrivit om han fått fortsätta och leva ett normalt liv. I år skulle han alltså ha fyllt 70 år.

Sonen Julian (född 1963) berättar dock i en intervju i dagens SvD att han tycker att det är dags att sluta sörja och gå vidare. Han upplever att det varit för mycket dysterhet kring detta och att vi istället bör titta på och glädjas åt allt det som John Lennon faktiskt hann skapa under de 40 år han fick. Ett sunt uttalande från sympatiske Julian.
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/dags-att-sluta-sorja-och-ga-vidare_5790801.svd

Jag minns också själv den overkliga känslan när jag fick höra nyheten om John Lennons död. Så alldeles fruktansvärt meningslöst och tragiskt. Men jag hämtar styrka ur Julians ord. Och minns Lennon bäst till den här låten som jag faktiskt bloggade om för ett par år sedan. Den är allra mest John Lennon för mig och den passar idag…   https://japetus.wordpress.com/2008/05/13/a-day-in-the-life-vaderomslag-svalt-och-eftertanksamt-med-beatles/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: