Tolkiens ”Bilbo” – Peter Jacksons uppföljare till ”Sagan om Ringen” med Persbrandt i en av rollerna

Det har varit känt en längre tid att det skulle göras en uppföljare till Sagan om Ringen-filmerna och det är inte svårt att förstå varför. Tänk att få följa upp succén med Ring-trilogin med ytterligare en Tolkien-berättelse där vi får återvända till Midgård och åter möta många av de redan kända karaktärerna.

JRR Tolkien skrev ju även berättelsen ”The Hobbit, or There and Back again” som handlar om hur Bilbo Bagger, Frodos adoptivfar, av misstag kommer ut i stora vida världen på ett stort äventyr tillsammans med trollkarlen Gandalf och 13 dvärgar (bl a Gimlis far) där han hittar Ringen efter att ha vunnit den (nåja) i en gåt-tävling mot självaste Sméagol/Gollum. Det var tur för Bilbo att han vann den tävlingen, hade han förlorat hade han blivit uppäten av den eländige och av Ringen förvandlade och plågade stackars Gollum.

Berättelsen om Bilbo utspelas ju dock ca 80 år innan Sagan om Ringen, men Bilbo, Gollum, Gandalf och Elrond är med och Peter Jackson har uppenbarligen tänkt ordna så att även Galadriel får vara med. I Tolkiens berättelse om Bilbo är hon inte det, men denna uråldriga och ursköna alvkvinna fanns naturligtvis i Lórien även 80 år innan Ringens brödraskap passerade förbi. She’s positively ancient…

Med litet konstnärlig frihet så har Peter Jackson ordnat så att Cate Blanchett än en gång får agera Galadriel. Det ser jag fram emot. Blanchett har alltid varit en stor personlig favorit.


Cate Blanchett  (född 1969) som Galadriel i Sagan om Ringen

Med en lite mindre gnutta, men ändå, konstnärlig frihet ska även Legolas (Orlando Bloom) medverka. Som alvkungen Thranduils son i Mörkmården är det förstås rimligt att Gandalf, Bilbo och dvärgarna kan ha träffat honom när de passerade Thranduils rike. Även om detta inte är något som händer i boken, Legolas är inte med där.


Orlando Bloom (född 1977) som Legolas, får en chans av Peter Jackson att även medverka i Bilbo

Sen är det ett par av karaktärerna som verkligen är med Tolkiens ursprungliga berättelse. Vi vet däremot ännu inte om vi får se samma skådisar göra Gandalf (Sir Ian McKellen), Elrond (Hugo Weaving) och Gollum (Andy Serkis). Vi kan bara hoppas på det. Det är sedan en tid klart att den engelske skådespelaren Martin Freeman kommer att spela Bilbo. Jag har ingen relation till honom sedan tidigare, men tycker han har hob-kvaliteter när jag ser bilder på honom. Jag håller ju fast vid den gamla Ohlmarkska översättningen hober istället för det svengelska hobbitar.

Vad vi däremot också nu redan vet är den festliga nyheten att allas vår Mikael Persbrandt ska spela med i filmen. Ja just det. Jag läser att han ska spela Beorn och misstänker då genast att Beorn kanske kommer att få en litet större roll än den biroll han har i boken. Låt vara att det faktiskt är en ganska viktig biroll.

Beorn är en stor och mycket kraftfull man och utan tvekan en hjälte på de godas sida i bokens berättelse. Han är en ”shapechanger” en hamnskiftare som på nätterna kan förvandla sig till en stor svart björn och lever som en eremit på sin ensliga gård i den stora skogen Mörkmårdens bryn med sina djur. Till honom kommer Bilbo, Gandalf och dvärgarna på sin mycket äventyrliga och farliga vandring. Efter en viss inledande tveksamhet bestämmer Beorn sig för att hjälpa dem.

Beorn är en tystlåten och barsk hjälteroll och jag kan föreställa mig att Persbrandt kan göra den rollen rättvisa.


Mikael Persbrandt (född 1963) – vi kan räkna med en betydligt skäggigare och mindre välputsad upplaga av honom när han ska gestalta Beorn

Det är planerat att berättelsen om Bilbo kommer att göras som två långfilmer och den första kommer att ha premiär julen 2012, alltså om drygt två år.

Jag kommer helt säkert att återkomma till det här ämnet…

– – –
Uppdateringar:

Ian McKellen och Elijah Wood klara för rollerna som Gandalf och Frodo:
https://japetus.wordpress.com/2011/01/13/gandalfian-mckellen-och-frodoelijah-wood-klara-for-nya-filmen-om-bilbo/

Trailern till Bilbo och en analys av vad den egentligen visar:
https://japetus.wordpress.com/2011/12/23/trailern-till-the-hobbit-tolkiens-klassiker-bilbo-antligen-har/

Annonser

2 svar to “Tolkiens ”Bilbo” – Peter Jacksons uppföljare till ”Sagan om Ringen” med Persbrandt i en av rollerna”

  1. Minns att det dröjde tills Bilbo och hans vänner stötte på trollen innan du och Olle började lyssna intresserat på min högläsning. Pappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: