”Popular” med Eric Saade hörde vi redan 1978 med Boney M respektive 1987 med Lili & Sussie

Jag brukar begränsa mina blogginlägg om melodifestivalen till ett per år. Här kommer årets inlägg.

Igårkväll blev det klart att årets svenska bidrag till Eurovision song contest blir Eric Saades ”Popular”, skriven Fredrik Kempe som visar sin kapacitet som gudabenådad schlagerkompositör genom att vinna tre av de fyra senaste årens svenska uttagningar. ”Popular” är också utan tvekan en grymt catchig låt som jag kan tänka mig har goda chanser i Düsseldorf när finalen avgörs. Men det är dessvärre också en låt jag hört förr. Och inte en, utan två gånger.


Eric Saade (1990 – )

Jag är långt ifrån den första som noterat detta, men eftersom jag inte hörde ”Popular” förrän igår är det först nu jag kan kommentera det. Då likheterna är så väldigt uppenbara känner jag mig helt enkelt tvungen att göra ett av mina i dessa sammanhang sparsmakade uttalanden. Alltså…

Introt med trummorna och det taktfasta handklappet ”klapp-klapp-klapp” är en exakt rip-off av västtyska Boney Ms kitschiga ”Rasputin” från  1978. När introt går över i vers börjar man ana något och när versen snart lämnar plats för refrängen står det klart att ”Popular” är mycket, för att inte säga besvärande, starkt inspirerad av Lili & Sussies genombrottshit ”Oh Mama” från 1987. Det är helt enkelt samma harmonier och melodi i refrängen. Låtarna är extremt lika.


Lili & Sussie förstärkta med Ankie Bagger i videon till ”Oh Mama”

Efter att ha konstaterat de uppenbara likheterna mellan Eric Saades ”Popular” och Lili & Sussies ”Oh Mama” känner jag, inte helt osökt, att det i det här sammanhanget är dags att titta litet närmare på Boney M och deras specielle upphovsman och egentlige sångare – Frank Farian.

Boney M var nämligen den västtyske producenten, sångaren och låtskrivaren Frank Farians (1941- ) mest kända musikaliska skapelse. Med dem radade han också upp ett imponerande antal hitlåtar under det sena 70-talet. ”Rasputin” var en av dem. Det speciella med Boney M var att gruppen egentligen inte sjöng själva, utan bara frontade och dansade till Farians musik. Detta gjorde de med stor framgång när det begav sig.

Boney Ms officielle ”sångare”, västindiske Bobby Farrel dansade dock verkligen själv (och aldrig blev det väl så festligt och bisarrt som när han med långt ryskt lösskägg levde sig in i rollen som munken Grigorij Rasputin), men sjöng gjorde han inte. Det gjorde Frank Farian. Det är alltså Farians basröst som blivit så känd i Boney Ms många och oförlglömliga ”megahits”, t ex ”Daddy cool” och just ”Rasputin”.


Den oförglömlige Bobby Farrel (1949 – 2010) som Rasputin med Boney M

För den som vill unna sig den obetalbart komiska upplevelsen att få se Bobby F göra sin odödliga Rasputin-dans med skägg och allt är det bara att klicka på den här länken och njuta av Boney M eller helt enkelt hoppa ca 1 minut in i låten. Detta klipp finns tyvärr inte på Youtube så jag har inte kunnat bädda in videon här, men länken nedan går precis lika bra.
http://video.coolstreaming.us/watch-0a8fcad1d09b005e278c.html

Men Frank Farian har mycket mer på sitt samvete… Under 80-talet lyckades Farian igen då hans skapelse Milli Vanilli skördade motsvarande framgångar ganska så precis 10 år efter Boney M. Här försökte man länge få det att framstå som att det verkligen var de snygga dansarna och fotomodellerna Fabrice ”Fab” Morvan (1966- ) och Robert ”Rob” Pilatus (1965-1998) som sjöng. Men det gjorde de som bekant inte, vilket blev en präktig skandal när det begav sig för Milli Vanilli för dryga 20 år sedan.

Det vore ogint av mig att i detta sammanhang av gamla och nya brottarhittar undanhålla er en av Fab & Robs stoltaste stunder. Och jag väljer min egen favorit med Milli Vanilli: ”Baby don’t forget my number” från 1989. Jag måste erkänna att jag tyckte genuint illa om Milli Vanilli då, det var inte precis min musik när jag var 21 år gammal. Men nu, många år senare och med ett medelålders mer tolerant perspektiv, är allt förlåtet.

Jag kapitulerar för Frank Farian och Milli Vanilli till dessa tongångar. Det är dessutom en fin liten kärlekshistoria Fab och Rob vill berätta för oss med sin video inspelad delvis på cykel i London där de jagar ett viktigt telefonnummer…

Frank Farian ligger även bakom grupperna, studionkonstellationerna Eruption och La Bouche. Frank Farian har tutti frutti sålt över 50 miljoner plattor så det råder inget tvivel om att han har näsa för hitmusik och känsla för vad som säljer. Han kommer utan tvekan omedelbart att känna igen sitt gamla Rasputin-intro när Eric Saade uppträder i tyska Düsseldorf. Men jag tror inte han med framgång kan beskylla Fredrik Kempe för upphovsrättsintrång.

Det undrar jag däremot om inte det musikaliska radarparet Ola Håkansson och Tim Norell skulle kunna tänkas ha bättre framgång med. Det var nämligen de som 1987 skrev Lili & Sussies låt ”Oh mama”. Ok, time will tell!

Oberoende av allt detta vill jag självfallet önska Eric Saade all framgång och lycka i den stundande finalen. Eric Saade är en klart lysande flickidol som duschade sig in i de svenska vardagsrum med låten ”Manboy” i förra årets schlagerfestival (för övrigt också en låt skriven av samme Kempe). Saade är en stilig ung man, full av energi, som jag upplever gör ett positivt, trevligt och vänligt intryck.  Jag tror som sagt att han har goda förutsättningar att lyckas med Fredrik Kempes senaste schlagerframgång.

Avrundar där jag började, med Eric Saade och hans vinnarlåt från igår… Så får ni själva bedöma de likheter jag här påtalat.

Annonser

7 svar to “”Popular” med Eric Saade hörde vi redan 1978 med Boney M respektive 1987 med Lili & Sussie”

 1. För att inte tala om Gemini´s ”Kall som is” från melodifestivalen 1984.
  Finns inte en not som skiljer i refrängen!

 2. Jag har inte följt Melodifestivalen i år, men idag när jag första gången hörde introt på Popular tänkte jag direkt på låten Rasputin med Boney M. Det är samma intro!

 3. Du glömde en…. Kall som is!

  • Tack ja, Oscar påpekade det tidigare här i tråden. Jag ska lyssna på den gamla godingen med Gemini… Jag är gammal nog att minnas festivalen 1984 (då ju Herreys vann rubbet som bekant), men just den här låten har jag bara fragment kvar av…

 4. Defne kiyimci Says:

  I love you Eric Saade
  you are is best!!!!

 5. Defne kiyimci Says:

  Eric Saade you hottest you are is best!!!!!

 6. Det är riktigt kul när gamla bra låter åter kommer till ytan i nya varianter. Jag skulle vilja komplettera med lite TV-serie i form av amerikanska dansskoleserien Fame från 80-talet – skulle vilja säga att det signaturmelodin för den serien som fått agera avslut i Popular.

  Btw, Eric äger, vilken kille!

  /Jocke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: