En första Allhelgonamässa i Katarina kyrka

 Så har då Olle Carlsson tagit steget med Allhelgonamässan från Allhelgonakyrkan i Helgalunden till församlingens stora huvudkyrka, Katarina kyrka – ”en kontrollerad sprängning” som han själv skämtsamt uttryckt det. Detta är en positiv förnyelse av gudstjänstverksamheten i församlingen, men inte desto mindre en förändring. Och sådana är inte alltid självklara.


Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm

Inte minst i en i grunden konservativ organisation som Svenska kyrkan där personer som förre ärkebiskopen KG Hammar och Katarina församlings kyrkoherde Olle Carlsson inte är okontroversiella, snarare tvärtom. Genom sin vidsynthet, tolerans och positiva budskap ser jag dem som nyckelpersoner i kyrkans förnyelse och uppdatering till nutid. Olles varma humor och ståuppar-talanger är naturligtvis inte en nackdel i de här sammanhangen, åtminstone inte om man vill tilltala och slå an hos en modernare publik.

Jag har också verkligen uppskattat böcker som KG Hammars ”Jag har inte sanningen, jag söker den” och Olle Carlssons ”Kristendom för ateister”. Mycket inspirerande, vidsynt och hoppfull läsning i båda fallen.

Jag har i veckan anmält mig som volontär i Katarina församling. Det känns mycket bra att hjälpa till i detta goda sammanhang. Det var på tiden. Kunde ha skett långt tidigare, men eftersom det sker just nu är det alltså detta som är rätt tidpunkt. Just nu när den här expansionen av verksamheten sker.

Och det blev en bra första Allhelgonamässa i den stora katedralen Katarina kyrka, med sin enorma rymd och mäktiga akustik – ”10 sekunders efterklang”, som Olle uttryckte det. En mycket större gudstjänstlokal än lilla Allhelgonakyrkan. Det var gott om besökare, men det finns plats för fler. Här behöver man inte vara orolig för att bli utan sittplats, vilket jag tycker känns sunt och vettigt.


Olle Carlsson

I Allhelgonakyrkan har det sedan länge varit trångt och ibland knepigt att få plats, ett ovanligt problem för gudstjänster inom Svenska kyrkan. Man måste vara där i riktigt god tid. Så tiden var definitivt mogen för att föra denna gudsjänstform vidare även till en större kyrka. Obs! Denna nystart innebär ju inte att man slutar fira Allhelgonamässan där den en gång började, nej det fortsätter även i Allhelgonakyrkan! 

Det blev som sagt en lyckad första upplaga i Katarina kyrka: Olle predikade och Irma Schultz Keller framförde sin egen finstämda visa ”Komma till ro” och Fleetwood Mac’s dito ”Songbird”. Efter gudstjänsten åt jag en riktigt god och prisvärd lunch i församlingshuset tillsammans med närvarande vänner.


”Komma till ro” med Irma i en inspelning från Helsingborg i januari i år

Katarina församlings hemsida:
http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=502017

Olle Carlssons hemsida:
http://ollecarlsson.com/blogg/

Mn första blogg om Olle Carlsson och Allhelgonamässan:
https://japetus.wordpress.com/2007/12/18/en-valsignad-sondag-pa-skansens-julmarknad-och-allhelgonamassan-med-olle-carlsson/

En personlig hyllning till artisten Irma Schultz:
https://japetus.wordpress.com/2010/03/16/irma-schultz-keller-personliga-tankar-om-en-alldeles-ovanligt-humanistisk-artist/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: