Shen Yun Performing Arts på Cirkus – en magiskt vacker föreställning för ett fritt Kina

Igår, på Påskdagens eftermiddag, fick jag möjlighet att se en riktigt häpnadsväckande vacker och uttrycksfull kinesisk dans- och performanceföreställning på Cirkus på Djurgården i Stockholm. Magiskt! Det kändes extra rätt att få uppleva detta bara någon vecka efter att ha fått se Dalai Lama, den främste fredlige förkämpen för ett fritt och demokratiskt Kina.

Det framstår som närmast groteskt att som åskådare i Sverige se denna fredliga, overkligt vackra och närmast rara, sirliga föreställning och uppleva den som hotfull, som något att förbjuda. Det ska till en diktatur, som den nuvarande kinesiska, för att känna behov av att förbjuda och förtrycka en så fredlig och fridfull kulturyttring som denna. Shen Yun Performing Arts står också Falun Gong-rörelsen nära och är därför illa tålda av Kinas kommunistregim.

Jag blev våldsamt imponerad av den bländande akrobatiska, graciösa och magiskt vackra dansuppvisningen som Shen Yuns dansare bjöd på. Bästa föreställning jag sett sen ”Cirque du Soleil” i Amsterdam 2004, ja ännu bättre eftersom detta bygger på en mycket äldre tradition och en djupare dimension i och med kampen för ett demokratiskt och fritt Kina som Shen Yun är en del av. Som dansare är de extremt tekniskt duktiga, tillhör utan tvekan världens bästa. Men det är också en mycket, mycket vacker föreställning.

Shen Yun Performing Arts är en New York-baserad dans- och performancetrupp som alltså består av exilkineser som förvaltar och upprätthåller en 5 000-årig tradition. Med ledorden ”Sanning”, ”Godhet” och ”Tålamod” som är de tre grundläggande orden i det klassiska Kina – och centrala i den andliga metoden Falun Gong/Falun Dafa  – får man i showen även uppleva hur de orden kan leda till förföljelse och arresteringar under den rådande kommunistdiktaturens Kina. Det här är alltså inte en föreställning som är välkommen på hemmaplan i Kina, men vi i Sverige har nu möjlighet att njuta av deras strålande vackra och tänkvärda föreställning.


”Golden Lotus dance”

Jag blev till och med intervjuad och filmad av företrädare för danstruppen som samlade på spontana uttalanden från publiken efter föreställningen. Det kändes bra för mig att få uttala mig positivt för denna vackra och tänkvärda föreställning och allt det goda den står för. Det känns både bra och viktigt för mig att med min blogg få föra fram Shen Yuns budskap och på detta, om än blygsamma, sätt bidra till kampen för mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati i Kina.

Det kändes speciellt rätt att få figurera i detta sammanhang nu bara någon vecka efter att Dalai Lama gjort sitt besök vid Södertörns högskola. En föreläsning jag lyckligtvis kunde närvara vid. Associationen ligger nära till hands här då Dalai Lama är den kanske största symbolen för den fredliga kampen för ett fritt och demokratiskt Kina med mänskliga rättigheter för alla dess många invånare.

Påsken 2008 var det Sverigepremiär för den Shen Yun Performing Arts. Nu under Påsken 2011 är de tillbaka med ett helt nytt program som tar publiken med på minnesvärda upplevelser från ”Minnen från den storslagna Qindynastin” till ”Plommonblom” via äventyr på den Mongoliska slätten och besök hos lekfulla munkar samt andra historiska berättelser från flera tusen år tillbaka i tiden till dagens Kina. Allt inramat av den klassiska kinesiska dansens graciösa skönhet och akrobatik i världsklass.


Några klipp som ger ett intryck av denna fantastiska föreställning

Under årtusenden har människor i Kina dansat vid högtider och festligheter för att uttrycka sin glädje. Dessa dansformer är mer kända som folkdans och etnisk dans. Kina rymmer fler än femtio etniska grupper – alla med sin egen typiska dansstil. För mongoler till exempel är ridning över vidsträckta grässlätter en så integrerad del av deras liv att de flesta av deras dansrörelser imiterar olika ridstilar, kasta lasso och tygla hästar.

Andra dansformer föddes ur de många tilldragelserna vid det kejserliga hovet när man prisade himlarna och underhöll människor. Kombinerad med forntida teater sammanställdes dessa dansformer till ett system som vi nu känner under benämningen ”klassisk kinesisk dans”.

Dansen innehåller skolning i kroppshållning, artistiska uttryck, unika poser, en mångfald av olika rörelsetekniker och mycket krävande luftburna tekniker såsom hopp och volter. Genom att kombinera fysiska tekniker med en inre själ, så ger Shen Yun Performing Arts form åt talrika kinesiska sägner och legender, samtidigt som de återspeglar samhällets mångfald, moralvärderingar och själva essensen från fem tusen år av civilisation.

Föreställningar
2011-04-24 Cirkus, Stockholm kl 15:00
2011-04-25 Cirkus, Stockholm kl 15:00
2011-04-26 Cirkus, Stockholm kl 19:00
2011-04-27 Cirkus ,Stockholm kl 19:00
Föreställning ca 2 timmar och 20 min inkl paus.

Biljetter
Köps via Ticnet

Videoklipp
Showen, intervjuer mm

Mer info
Shen Yun performing Arts hemsida

Press
Artiklar på svenska om Shen Yun

Annonser

5 svar to “Shen Yun Performing Arts på Cirkus – en magiskt vacker föreställning för ett fritt Kina”

 1. Hej, Calle! Kul att du kom! Hälsningar, Jens

 2. Hej Jag var där den 25 april och har sett detta fantastiska framträdande i 4:a år imponerande och djupt
  mvh torbjörn

 3. Magnus Gustafsson Says:

  Fint skrivet. Jag har själv nu under flera år fått uppleva Shen Yun och det är verkligen en fantastiskt show som varje gång berör mig på djupet. Jag kan bara hoppas att så många som möjligt får chansen att se och uppleva dem.

 4. […] //… Bästa föreställning jag sett sen ”Cirque du Soleil” i Amsterdam 2004, ja ännu bättre eftersom detta bygger på en mycket äldre tradition och en djupare dimension i och med kampen för ett demokratiskt och fritt Kina som Shen Yun är en del av. Som dansare är de extremt tekniskt duktiga, tillhör utan tvekan världens bästa. Men det är också en mycket, mycket vacker föreställning… Läs mer […]

 5. Fint skrivet om Shen Yun av dig… Själv tycker jag också att det är bland det vackraste och mest givande jag sett.
  Mvh Kristina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: