Om Tjernobyls reaktorhaveri och ”Black Celebration” med Depeche Mode på Hovet

Klockan är runt 20.00 på kvällen lördagen den 26 april 1986. Väntan är över, spänningen på topp. Ljuset i stockholmska Johanneshovs Isstadion (som ”Hovet” då fortfarande hette) har just tonats ned och mystiska toner ljuder genom den gamla isladan samtidigt som den vackert mörklila ljusshowen drar igång. Ett lika våldsamt som samfällt gensvar från den 8 000-hövdade unga publiken möter Depeche Mode när de äntrar scen: ”Black celebration”-tours besök i Stockholm har just inletts…


Martin, Alan, Dave och Andy: DM ”Black celebration”- tour 1986

För mig, som förargligt nog missat ”Some great reward”-spelningen på Eriksdalshallen i november ’84, är detta ett mycket stort ögonblick. Då hade jag missat min biljett och hade inte råd att betala svartabörspriserna. Jag kom aldrig hela vägen in. Nu, två år senare, är det därför allra första gången jag ser Depeche Mode. Ett band jag då haft en mycket stark relation till i hela fyra år. Fyra år var vid denna tidpunkt i mitt liv, 18 år gammal, en eon – eller snarare flera eoner – av tid. Det är än idag ett väldigt fint minne av en extatisk konsertupplevelse jag ännu minns väl. En konsert som stannat i minnet.

För den som önskar följa upp kvällens setlist så finns de låtarna här:
http://www.setlist.fm/setlist/depeche-mode/1986/johanneshov-isstadion-stockholm-sweden-6bd7f606.html


Depeche Mode ”Black Celebration” live i ett samtida klipp från engelska tv-programmet ”The Tube” 1986. Det här är mycket nära upplevelsen av DM-konsertens början i Stockholm.

Men det hände mer saker denna speciella aprillördag för nu prick 25 år sedan. Riktiga världsnyheter…

I Tjernobyl, Ukraina, dåvarande Sovjetunionen vid kl 01.24 lokal tid på natten hördes först tre mindre explosioner och sedan följer ett öronbedövande dån och på natthimmeln steg ett stort, svart eldklot. Gnistorna yrde från eldpelaren. Vinden började förflytta det radioaktiva molnet mot Kiev.

Till att börja med gav de Sovjetiska myndigheterna inte heller någon information om att en allvarlig olycka skett. Anställda vid svenska kärnkraftverket Forsmark, 110 mil från Tjernobyl, upptäckte förhöjd radioaktivitet måndag morgon den 28 april. Ytterligare mätningar gjordes och det kunde konstateras att radioaktiviteten inte kom från det svenska kärnkraftverket. Detta gav en första indikation om att något hade hänt i Ukraina. Även satellitbilder visade att något mycket allvarligt hade inträffat.

Orsaken till olyckan var en kombination av reaktortypens konstruktion och den mänskliga faktorn. Personalen stängde av flera säkerhetssystem i strid med gällande regler för att kunna genomföra vissa test. Resultatet blev den största och mest omtalade kärnkraftskatastrofen sen Harrisburg i USA 1979. Men det här var värre än Harrisburg.

Mina tydligaste minnesbilder från kärnkraftsolyckan var de ständiga skämten om självlysande renar, blåbär och stråldoser hit och dit. Det rapporterades om att det lilla samhället Hille strax norr om Gävle skulle ha drabbats av de största uppmätta doserna strålning i Sverige. Naturligtvis propsade jag på att vi skulle stanna där och fika i samband med en resa till släktingarna i norrländska Tornedalen den sommaren.

Jag till och med la mig på klipporna där i solen för att säkerställa högsta strålningsdos. Ett typiskt exempel på min kombination av sjuk galghumor och allmänt positiv inställning till kärnkraften som energikälla. Hade det varit tillåtet hade jag helt säkert, likt Ulf Adelsohn anmält intresse för att simma i reaktortanken…

Poängen med detta var inte någon morbid längtan efter en snabb död genom radioaktiv strålning, utan ska nog snarast uppfattas som en protest mot och ett förlöjligande av den i mitt tycke hysteriska nivån på strålningsskräcken i landet vid den här tiden. De små doser av strålning vi drabbades av i Sverige var aldrig så farliga som vissa inslag i debatten ville göra gällande.


Tjernobyl, reaktor 4 efter explosionen

Annonser

2 svar to “Om Tjernobyls reaktorhaveri och ”Black Celebration” med Depeche Mode på Hovet”

  1. Tänkte bara tipsa om att nästan hela Wembley spelningen från samma turné finns på youtube. http://www.youtube.com/watch?v=lOwZHuwQzzY

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: