Exit Usama bin Laden – slutet för al-Qaidas ledare, världens mest jagade man

Tidigt imorse kom så beskedet efter nästan 10 års jakt på Usama bin Laden, världens mest jagade man.

Den 1 maj 2011 lokal tid (2 maj svensk tid) bekräftade slutligen USA:s president Barack Obama i ett direktsänt TV-tal till nationen att bin Laden dödats av en ”liten grupp av amerikaner” som under hans kommando genomfört en hemlig operation i Abbotabad, Pakistan mot bin Ladens bostad.


Usama bin Laden (1957-2011)

Insatsen genomfördes med helikoptrar av en liten grupp amerikanska militärer och underrättelsepersoner. Helikoptrarna, som flög på låg höjd över området, ska enligt vittnen ha orsakat panik bland invånarna i samhället Abbotabad. Efter att bin Laden vägrat att ge sig ska en eldstrid strax därefter ha brutit ut strax därefter inne i huset, varpå bin Laden, tre andra män och en kvinna dödades.

Usama bin Laden ska sedan enligt källor i Vita huset ha identifierats via ett DNA-test som jämfördes med hans döda syster, och som bekräftade hans identitet. Vi får anta att detta är med verkligheten överensstämmande för den sönderskjutna kroppen finns inte kvar. 

Bin Laden begravdes nämligen därefter till havs inom 24 timmar efter hans död i enlighet med islamiska traditioner. En anledning till att han begravdes till havs antas vara att Saudiarabien inte ville ta emot resterna av kroppen och att det skulle bli svårt att hitta ett land som ville ta emot honom. En annan anledning kan ha varit för att undvika att hans grav blir en vallfärdsort för hans anhängare.

Blir världen en säkrare plats nu? Nej knappast säger specialister inom området.

Terroristexperten Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan anser inte att världen blir säkrare för att bin Laden försvinner. ”Det som har hänt är att en viktig symbolfigur har eliminerats, men al-Qaida är en diffus organisation med många nätverk och grupperingar som kommer att fortsätta utgöra ett hot mot västvärlden och då även Sverige”, säger Ranstorp.

”Usama bin Laden tillhörde Kalasjnikov- och flygplansgenerationen. Nu kommer IT- och kärnvapengenerationen”, säger Niklas Ekdahl, DNs fd politiske redaktör. ”För rättvisans skull var det naturligtvis nödvändigt att spåra upp Usama bin Ladin, men hans frånfälle gör inte världen säkrare. Unga, ännu hänsynslösare och ännu slugare aktivister sägs stå redo att ta över. De är villiga att ta större risker, och har lärt sig mycket om hur man överlistar säkerhetssystemen sedan 2001.”

Nej det är naturligtvis inte så att världen automatiskt blev säkrare för att bin Laden togs av daga, vilket vi nu trots allt får anta har skett. Men det var en viktig symbolhandling. Det innebär också en politisk framgång för Obama-administrationen och naturligtvis för presidenten själv som fick leverera denna nyhet. Som varande Obama-anhängare gläds jag naturligtvis åt att hans ställning stärks.

Så fick då världens mest jagade man – Usama bin Laden – till slut själv dö martyrdöden i sitt krig mot västvärlden. Det tog alltså nästan tio år innan det skedde. Det bästa hade förstås varit om USA kunnat ta bin Laden levande och ställa honom inför domstol. Nu blev det inte så. Med den fundamentalistiska tro han hade är han säkert nöjd med sitt slut som martyr, eller åtminstone inte helt missnöjd. Det kunde ha slutat värre för honom.

Liksom en gång Adolf Hitler ville naturligtvis Usama bin Laden under inga omständigheter tas levande av sina fiender och ”förnedras” a la Saddam Hussein. Jag minns själv bilderna av en förvirrad och skäggig Saddam som släpats upp ur ett hål i marken och inför kamerorna tvingades utstå tandundersökning för identifikation. Han liknade då mest en pajas.

Hursomhelst, ett tragiskt och missriktat levnadsöde har nått sitt logiska och genreriktiga slut, ty… ”Den som griper till svärd skall med svärd förgås”, Matt: 26.53.

Annonser

2 svar to “Exit Usama bin Laden – slutet för al-Qaidas ledare, världens mest jagade man”

  1. Har läst att kvinnan som dödades användes av bin Laden som mänsklig sköld. Känns inte så martyriskt då. Om det är sant.

    • Det där låter ju helt fruktansvärt… Och det är säkert väldigt svårt att bevisa omständigheterna kring det. Om det nu inte var så att de hade kameror igång när de stormade in i byggnaden. Och det intrycket fick jag när man på nyheterna fick se att president Obama själv följt tillslaget i realtid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: