Efter Usama bin Laden – nu är äntligen även Ratko Mladić gripen!

Den här majmånaden har inte varit en av de mer produktiva för bloggen. Det finns ingen tid att skriva och de kvällar jag möjligen skulle hunnit skriva är jag för trött. Tufft på jobbet nu. Det är en litet sorglig känsla när denna vackra månad till stor del bara glider undan. Snart är maj slut för i år.

Men en del världsnyheter blev det denna majmånad 2011. Precis i månadens början kom den goda nyheten att Usama bin Laden slutligen oskadliggjorts. Och nu i månadens slut kom nyheten att den bosnienserbiske fd generalen och överbefälhavaren, krigsförbrytaren och massmördaren Ratko Mladić gripits. Äntligen!


Ratko Mladić (1942 –  )

År 1995 åtalades Mladić vid krigsförbrytartribunalen i Haag för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Mladić har varit på flykt tills han idag den 26 maj 2011 greps av serbisk polis i byn Lazarevo i Vojvodina i norra Serbien.

Jag gläds åt att denne förbrytare äntligen gripits och kan ställas till svars för de brott mot mänskligheten han ansvarade för och beordrade under kriget i Bosnien på 90-talet. Mladićs namn förknippas särskilt med folkmordet i bosniska Srebrenica i juli 1995 där 8 000 bosnienmuslimska män mördades, massavrättades.

Det är också min minnesbild av honom, hur han med sin brutala uppsyn övervakade denna vedervärdiga operation, kanske särskilt hur han falskt leende stod och klappade en liten bosniskmuslimsk pojke på kinden för att lugna honom när kvinnorna och de minsta barnen skildes från de vuxna männen som just  fördes bort för att avrättas på fälten i närheten. Ratko Mladić gav den etniska rensningen ett ansikte på Balkan och står som en symbol för de allra vidrigaste och mest inhumana aspekterna av serbisk och bosnienserbisk nationalism. En osedvanligt aggressiv nationalism som startat världskrig tidigare under 1900-talet.

Mladić kvalar genom detta fruktansvärda brott in bland 1900-talets riktigt kallblodiga massmördare av den ”gamla skolan”, dvs en man med en människosyn och metoder vi inte sett i Europa sedan 30- och 40-talet. Stalins NKVD och Hitlers SS Einsatzkommandos sysslade med samma saker. Låt oss hoppas att detta aldrig händer mer i Europa! Och inte i någon annan världsdel heller för den delen…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: