Junimorgon på balkongen som blivit ett litet växthus och historien om det fula ogräset som blev en fin liten lönn

Dessa första junidagar 2011 visade sig bli alldeles extraordinärt somriga. Det har varit högsommarvärme i ett par dagar nu och jag tänkte att det var dags att återkomma till en tidigare tråd här. Den om ekarna och odlandet.

Efter frösådden i de två drivbänkarna i april har sticklingarna successivt fått flytta ut i egna krukor som nu samlat sig på balkongen, en balkong som nu verkligen börjar likna ett drivhus. Det är ju en s k ”pensionärskuvös” där man kan stänga till glasdörrarna och få riktigt växthus med söderläge. Här finns nu två sorters solrosor (”Sun spot” och ”Evening sun”), tre olika sorters luktärter, två olika sorters sättpotatis i fyra olika hinkar, oregano, basilika, chilli och tre ekplantor. Av bilden framgår att det verkligen nu också liknar ett litet växthus.

Balkongen är nu egentligen ”bara växthus”, det finns i princip inte längre plats att sitta där, inte så länge som potatishinkarna står kvar i alla fall.

Ekarna växer långsamt till sig. De två äldre såg båda ut som om de helt stannat i växten och kanske inte skulle klara sig, men båda har nu skjutit nya skott och nya blad är på gång. Det var glädjande. En tredje har just flyttat från ekollonglaset till egen kruka. Jag har nu dessutom provat att tillföra litet extra växtnäring som en engångsinsats, så får vi se hur de fortsätter.

Intressant blir förstås också att se hur stora solrosorna kommer att bli? Kanske mer än en meter höga? Kanske 2 meter? Jag har fortfarande dålig koll på hur dessa två typer som jag har brukar utvecklas. Ska följa upp det.

Finast är ändå historien om det fula ogräset som blev en liten lönn. Värd att förevigas här.

Redan i höstas letade jag lönnfrön för att så. Jag sådde 4-5 stycken, men fick kasta efter ett par månader för inget hände. Så i våras fick jag en ingivelse att ta in en liten intetsägande planta med två små kronblad som växte i trapporna upp till Nybohov. Plötsligt såg jag den en vardag när jag som vanligt var på väg hem från jobbet och skyndade upp för trapportna.

Jag tog in den bara för att se vad det var. Först stod den flera veckor i en äggkopp med vatten innan den utvecklat små rötter. Sen fick den flytta till en liten marmeladburk i glas. Efter ytterligare ett par, tre veckor fick jag igår se något underbart. Två små omisskännliga lönnlöv hade tittat fram.

Det visade sig att den lilla ”ogräsplantan” i själva verket var den lönn jag så länge hade önskat, men inte kunnat hitta. Intuitivt blev det rätt till slut. En fin liten historia som än en gång visar kraften av ”the law of attraction”…


Omisskännligt, en liten lönn, och nu börjar även de andra bladen få lönn-form.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: