Huvudskär – som ett kraftfullt dynamo längst ute i havsbandet

Helgen som gick var den ljusaste vi fick detta år. Och jag tillbringade den på en underbart vidunderligt vacker plats långt ute i havsbandet, omgivet av elementen. Hav, blankslipade klippor, vind, vågor och en enorm öppen himmel.

Jag besökte Huvudskär för första gången för snart fem år sedan i samband med att en god vän fyllde 30. Han har sommarställe där ute och det var där vi firade en vacker hösthelg i oktober. Att återvända nu i juni 2011 var en ännu vackrare upplevelse. Huvudskär är en storslagen plats, den yttersta utposten längst ute i havsbandets sydöstligaste del. Bortom Huvudskär finns bara öppet hav.

Detta är verkligen en plats att ladda batterierna på. För mig känns det som att vara uppkopplad mot ett kraftfullt dynamo som laddas av varje våg som rullar in, varje vindil som passerar och av den gränslösa havshorisonten och den öppna himlen. Jag blir alldeles uppfylld av glädje och inspiration när jag får komma till en sådan här vacker plats. Platsen har en säreget karg skönhet som verkligen tilltalar mig.

Huvudskär är egentligen samlingsnamnet på en liten arkipelag, ett naturreservat bestående av nästan 200 öar, skär och kobbar. Huvudön heter Ålandsskär och det är där bebyggelsen, vandrarhemmet och fyrtornet finns.

Huvudskärs arkipelag med huvudön Ålandsskär. Kartan hämtad från Skärgårdsstiftelsens hemsida. Klicka på bilden för bättre upplösning.

Det blev en del härliga foton från helgens besök och jag publicerar några av dem här. Om du klickar på dem får du se dem i bättre upplösning.


Efter midnatt fick vi se fullmånen ute över skäret, inne över land var det nermulet. En av fördelarna med att vara så här långt ute i havsbandet är att det är soligare och klarare väder än över fastlandet.


”The force is strong in this one…” Även laktosfri mjölk ger starka ben; här studsar jag runt ute på Ålandsskärs klippor på den östra obebodda delen av ön som vetter ut mot Östersjön.


Omfluten av havet, blickande österut.

– – –

Skärgårdsstiftelsens webbsida om Huvudskär:
http://www.skargardsstiftelsen.se/?id=4076

Haninge kommuns sida om Huvudskär:
http://www.haninge.se/Turism/Skargarden/Huvudskar/
– – –

För ett par år sedan dök den här gamla reklamfilmsklassikern upp i min blogg. Nu gör den det igen, 1994-års Pripps Blå-reklam. Den kanske mest kända av alla dessa klassiska reklamfilmer är nämligen inspelad på Huvudskär. Den är alltså däremot inte inspelad på ”Bästkusten”, vilket många reflexmässigt utgår från eftersom den här typen av karg, blankslipad utskärgård är så intimt förknippad med västkusten. Men Huvudskär ligger bevisligen på östkusten…


Det är en förföriskt vacker film och jag tar den med här eftersom den ger ett intryck av Huvudskärs skönhet. De övriga klichéerna och Tommy Nilssons sång får ni på köpet.

Annonser

2 svar to “Huvudskär – som ett kraftfullt dynamo längst ute i havsbandet”

  1. Fint skrivet! 🙂

  2. Vackert 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: