Sommarsolståndet 2011 inträffar kl 19.16 ikväll svensk sommartid

Så är vi åter framme vid en av årets fyra återkommande astronomiska checkpunkter, som jag ständigt återkommer till…

Efter att det åskat och regnat intensivt de senaste timmarna denna eftermiddag över södra Stockholm har nu solen brutit igenom igen. Och det passar ju bra för om mindre än en timme inträffar årets sommarsolstånd. Detta sker närmare bestämt exakt kl 19.16 ikväll.

Det är sommarsolstånd, och det är ju då inte en dag utan en exakt tidpunkt som avses, nämligen när jorden passerar en speciell punkt på sin bana runt solen just där jordens norra halvklot lutar mest fördelaktigt in mot solen. Vi har årets längsta dag och årets kortaste natt.

Vid sommarsolståndet blir det aldrig riktigt beckmörkt någonstans i Sverige eftersom solen bara är en bit under horisonten i nordlig riktning. Under natten råder skymning, som övergår direkt i gryning. Men från polcirkeln och norrut går solen inte alls ner, detta gäller i nordligaste Sverige, det som brukar kallas nordkalotten.

Det är förstås en litet speciell känsla varje gång det åter tippar över och vi går mot mörkare tider så smått. Och känslan är, också som vanligt, att resan från Vintersolståndet via Vårdagjämningen gått fort. Men så är det. Och egentligen innebär ju detta bara signalen till att sommaren verkligen börjar.

Sommarsolståndet 2010:
https://japetus.wordpress.com/2010/06/21/sommarsolstandet-idag-kl-11-28/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: