”Red tails” – ett amerikanskt flygdrama signerat George Lucas

Så är jag tillbaka på jobbet sedan en dryg vecka och har inte haft tid för bloggande förrän nu…

Jag har just fått nys om en ny amerikansk flygfilm som utspelar sig under andra världskriget och handlar om de första svarta jaktpiloterna, ”The Tuskegee airmen”, som hade ett dubbelt krig att utkämpa – ett mot fienden och ett mot rasismen och fördomarna inom det egna flygvapnet.

Det är George ”Star Wars” Lucas som ligger bakom filmen ”Red Tails” som har premiär 20 januari 2012. Det här är den största flygfilmen sen ”Memphis Belle” från 1990 och nu har tekniken tagit sådana språng framåt att de enorma masscenerna i luftrummet över Europa äntligen kan göras full rättvisa.

Det är litet passande att jag skriver om detta just idag den 17 augusti. För tre år sedan bloggade jag om den amerikanska bomboffensiven mot Tyskland och då speciellt om den ökända dubbelräden mot Schweinfurt och Regensburg den 17 augusti 1943.
https://japetus.wordpress.com/2008/08/17/en-reva-i-tidens-vav-drama-over-schweinfurt-och-regensburg-17-aug-1943/

I den bloggen gör jag en rejäl fördjupning i förutsättningarna för det brutala flygkrig som rasade över Europa under andra världskriget då de allierade hade målsättningen att besegra Tyskland genom att bomba dem till underkastelse. Det ska bli mycket intressant att se hur pass historiskt korrekt och välgjord den här nya filmen kommer att bli.

Det är väldigt sympatiskt av Lucas att nu förverkliga denna film som han planerat sedan 1988. ”The Tuskegee airmen” var verkligen hjältar i ordets rätta bemärkelse och det var en fantastisk prestation deras enhet gjorde då de först fick kämpa för att överhuvudtaget få sättas in i strid, sedan kämpa för att få flyga moderna jaktplan (de bytte upp sig från Curtiss P-40 till P-51 Mustang) och slutligen kämpa för att vinna bombplanspiloternas respekt och förtroende i rollen som eskortjakt. Något de verkligen gjorde med den äran!  De blev kända som ”Red Tail Angels”.

Trailern här nedan ser intressant ut och innehåller utan tvekan en hel del rafflande flygscener med de ”head on”-attacker som de tyska jaktflygarna funnit var det bästa sättet att anfalla bombplanen. Det finns också en del för mig uppenbara historiska felaktigheter men det får man ju räkna med i ett sånt här sammanhang. Det blir kommentarer som snuddar vid den nördnivå jag i de här sammanhangen opererar på. Men inte bara. För att få spänningen i filmen att vara på topp måste man ju t ex rutinmässigt mångdubbelt överdriva tyskarnas styrka i luften.

Jag är väldigt mycket för att så långt möjligt visa respekt för båda sidor i konflikten och behålla en någorlunda historisk korrekthet. Om det ska gälla för att vara sommaren 1944 är det ett vingklippt Luftwaffe som amerikanerna möter där de har ett kraftigt övertag i både numerär och teknisk kvalitet på planen – ja så när som på jetjaktplanet Messerschmitt 262 som dök upp sent 1944 men i alltför litet antal för att ha någon reell påverkan på krigsförloppet.

Våren 1944, inför invasionen i Normandie, besegrades i praktiken det tyska jaktflyget i Europa av de allierade och tyskarna förlorade initiativet för gott och möjligheten att på allvar kunna hota bombräderna. De förlorade luftherraväldet med råge över Frankrike, vilket var en förutsättning för säkerställande av en lyckad landstigning. I medelhavsområdet hade tyskarna heller aldrig kraftsamlat på samma sätt som i Västeuropa och det var från Italien som ”Red Tails”, 332nd Fighter Group, opererade.


Tuskegee airmen”, piloter ur 332nd Fighter Group på Ramitelli Airfield, Foggia, Italien, 1944

Det tyskarna hade att sätta emot den kvantitiva och kvalitativa överlägsenheten var fortsatt en bättre taktisk kompetens, erfarenhet och ett antal personer som tack vare rent darwinistisk perfektion genom de många krigsåren kommit att bli otroligt skickliga jaktpiloter. Bara de bästa och mest lyckosamma överlevde. För tyskarna fanns inga ”tours of operations”; du flög tills du stupade, blev för svårt sårad för att fortsätta – eller helt enkelt blev exceptionellt skicklig.

Jag ser fram mot att återkomma till detta. Och oberoende av eventuell historisk korrekthet ska det naturligtvis bli väldigt spännande att se filmen! Det är ett intressant grepp att skildra de svarta piloternas dubbla kamp från att ha misstrotts och fått flyga andrarangens plan till att få chansen i första linjen mot de återstående tyska jaktförbanden på västfronten 1944-1945.


Trailern till filmen ”Red Tails”

Och vill man ekipera sig som de amerikanska piloterna i filmen då köper man en måttsydd flygarjacka från Eastman Leather Clothing, extrem autenticitet och kvalitet. Rekommenderas!
https://japetus.wordpress.com/2010/11/24/flygarjackor-pa-modet-rekommenderar-de-basta-fran-eastman-leather-clothing/

Annonser

4 svar to “”Red tails” – ett amerikanskt flygdrama signerat George Lucas”

  1. Å den där måste jag få tag i. Jag älskar scenerna i ”Natt på museet där de är med och hälsar på Amelia Earhart ” du gjorde väg för oss!” Men har du läst om de svarta artilleristerna under frihetskriget/krigen? Det fanns tydligen bl a flera svarta artillerister i USAs flotta under krigen mot englesmännen. Du vet artillerist eller navigatör blev man på duglighet …

    • Kan verkligen hålla med om att det är välgjort med Amelia Earhart i den filmen, väldigt fint gjort!
      De svarta artilleristerna kände jag däremot inte till. Ja det blev ju problematiskt för dåtida rasister att förklara hur de svarta, gång på gång när de fick chansen, kunde vara så duktiga i alla möjliga sammanhang… Hur kunde det hänga ihop???

    • När jag skrev den här bloggen trodde jag ju att den här filmen skulle gå upp på biografer i Sverige, men så blev det ju tyvärr aldrig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: