Platser som inte behövs – Blickagången, Flemingsberg

I min serie ”Platser som inte behövs” har nu turen kommit till en riktigt intressant kandidat…

Vi besöker nu Blickagången vid Huddinge sjukhus i Flemingsberg. Detta är en riktigt deprimerande, för att inte säga luguber plats, och det av många anledningar.

När du kommer med pendeltåg och ska ta dig till Huddinge sjukhus, som jag tänker envisas med att kalla det trots att jag vet att det av byråkratiska orsaker bytt namn, tar du dig först förbi Södertörns högskolas mäktiga båge. Du går över högskolans campustorg och passerar sedan över Alfred Nobels Allé på en bro. En bro som för dig till… Blickagången.


Blickagången i vinterskrud

Om vi tar fakta först. Den är en ca 300 meter lång passage som ligger mellan Huddinge sjukhus fasad och Novums byggnader och som förbinder Huddinge sjukhus entré med pendeltåget. På Novums sida ligger en del fastfoodställen och någon bricklunchrestaurang. Det finns visst en optiker där också.

När du följer Blickagången går du in i skuggan bland de skuggvarelser som där rör sig. Ingen sol når ned till dem som går där inklämda mellan sjukhusets gråa 70-tals betongväggar och Novums 80-tals smutsvita väggar.

Oberoende av årstid blåser det kallt och snålt längsmed den dunkla gången. Det är som ett besök i Riddar Katos land eller möjligen en lätt försmak av Mordors utkanter. Många av dem som har anledning att gå där mår av naturliga skäl inte heller bra eftersom de är på väg till eller från sjukhuset.

Jag måste säga att denna plats är en av de mest deprimerande miljöer jag stött på i Stockholmsområdet och därför dyker den naturligtvis till slut upp under denna rubrik.

Tidigare besökta platser i denna serie:

Rapport från Västra Skogens centrum:
https://japetus.wordpress.com/2007/11/05/platser-som-inte-behovs-vastra-skogens-centrum/

Ett hastigt besök vid Norra Sköndals busshållplats:
https://japetus.wordpress.com/2010/08/16/platser-som-inte-behovs-norra-skondals-busshallplats/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: