Trailern till ”The Hobbit”, Tolkiens klassiker ”Bilbo” äntligen här

I förrgår, några dagar innan jul, kom ett intressant besked om en efterlängtad film. Väntan har varit lång som tunnlarna under Dimmiga Bergen, men nu igår kom den så äntligen, Peter Jacksons trailer till storfilmen ”The Hobbit”, Tolkiens klassiker ”Bilbo”. Filmen har premiär om ett år, den 14 december 2012 (12 december 2012 blev det så till slut ändrat till).


Den påtagligt hoblike Martin Freeman (1971- ) gör rollen som den unge Bilbo, filmens huvudperson. Den gamle Bilbo spelas åter av Ian Holm.

Trailern har nu analyserats av Tolkien-fanatiker-analytiker och nördar över hela världen. Det handlar om att tolka och förstå så mycket som möjligt av vad Jackson valt att göra av Bilbo. Vi visste ju redan att det skulle bli mer i filmen än ”bara” den egentliga handlingen i Tolkiens ursprungliga roman.

Men nej, allas vår egen Mikael Persbrandt figurerar inte i trailern; Beorns roll är nog helt enkelt litet för liten för att synas i ett så tidigt skede. Kanske särskilt också som filmen är uppdelad i minst två delar och det helt enkelt är så att  Beorn medverkar i del 2 när Gandalf, Bilbo och de 13 dvärgarna passerat Dimmiga bergen på sin långa väg mot Ensamma Berget. Beorn spelar dock en viktig roll i slutet av boken så Persbrandt kommer definitivt att synas och få spela kraftfull (björnlik) hjälte!


Alla 13 dvärgarna på en och samma gång – klicka på bilden om du vill se dem bättre!

Filmen kommer ju att göras i två delar och kommer då även inkludera mer än vad som berörs i Bilbo. Det finns ju mer handling att plocka ur boken som på svenska heter ”Ringens värld”, men som i engelska utgåvan av ringen-trilogin finns med som bilaga/”Appendix A-F” i ”Return of the King”. Att t ex Galadriel och Legolas kommer att medverka i filmen stämmer inte överens med Tolkiens ursprungliga berättelse, men det stämmer i så mån att dessa karaktärer definitivt finns med och samexisterar vid den tidpunkt då handlingen i Bilbo utspelas, ca 80 år innan ”Sagan om Ringen”-filmerna.

I trailern anar vi också Gandalf – den ursprunglige, äkte och mer trollkarlslike Gandalf den Grå – på väg ned i något som måste vara Dol Guldur, mörkrets fästning i den stora skogen Mörkmården. Antagligen får vi då också se ”Det vita rådet” och dess möten då det bestäms att vår hjälte Gandalf ska utforska om det verkligen kan vara så att det är själve Saurons ande som tagit sin boning i Dol Guldur? Den plats där Mörkrets Furste långsamt, långsamt återsamlar sin kraft inför återvändandet till sin ursprungliga fästning, Barad Dûr i Mordor.


Sir Ian McKellen (1939- ) som Gandalf den Grå – den sanne, ursprunglige Gandalf

I Det vita rådet ingår, förutom Gandalf den Grå, även gamla bekanta som alvfursten Elrond av Vattnadal och alvdrottningen Galadriel av Lothlórien men även de andra goda trollkarlarna Saruman den Vite och Radagast den Brune. Rådets ordförande är ju ingen annan än Saruman som här ännu är den Vite, ännu inte fallen till förräderi och korruption av Mörkret.

Vi får alltså återse såväl Cate Blanchett/Galadriel och Hugo Weaving/Elrond liksom även den gamle 196 cm långe skräckfilmshjälten Christoper Lee/Saruman med sin kraftfulla basröst. Valet av Christopher Lee som Saruman var en av de bästa rollfördelningarna i Jacksons ursprungliga filmtrilogi och det är glädjande att han får en chans till. Kanske hans sista…


Sir Christopher Lee (1922- ) som Saruman den Vite

Lee är född 1922, fyller 90 år nästa år, och vill inte flyga till Nya Zeeland denna gång för inspelningar så hans medverkan blir i engelsk studio. Men det går säkert bra eftersom hans scener rimligen handlar om rådsmötena som säkert kan filmas i studio utan problem.


Den efterlängtade trailern till Peter Jacksons ”The Hobbit”

Den intressanta och imponerande rollistan för ”The Hobbit”:
http://www.imdb.com/title/tt0903624/fullcredits

Tidigare blogginlägg om ”The Hobbit”:
https://japetus.wordpress.com/2010/12/09/peter-jacksons-bilbo-uppfoljaren-till-sagan-om-ringen-med-persbrandt-i-en-av-rollerna/

https://japetus.wordpress.com/2011/01/13/gandalfian-mckellen-och-frodoelijah-wood-klara-for-nya-filmen-om-bilbo/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: