Kunglig födelsedag. Får vi en manlig eller kvinnlig tronföljare?

Den här morgonen märktes det direkt i SvTs tidiga nyheter vid 06.00 att det var något speciellt på gång… Det var en speciell nyhet som fick stort utrymme och påverkat programtablån.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har inatt vid halv ett åkt in till KS i Solna och det är nu uppenbart att förlossningen har ägt rum inatt. En tronarvinge har fötts denna kungliga födelsedag. Prins Daniel själv kommer vid 07.00 ge en presskonferens och tillkännage nyheten om den kungliga bebisen. Han ville inte ha hjälp av något ombud i form av hovets presschef Ternert.

Daniel fortsätter agera som en ”modern prins” och som den redige kille han är kan han berätta nyheten själv för pressen och svenska folket. Det är också en historisk detalj och signifikativt för det moderna kronprinsparet att bebisen föds på sjukhus. Det har aldrig hänt tidigare i den kungliga familjen.

Man kan tycka vad man vill om monarkin, men den lilla bebisen är tronföljarparets förstfödda och kommer bli Sveriges statsöverhuvud, tronföljare och blivande regent. Detta är en extra viktig kunglig födelsedag. Vid 07.00 får vi reda på hur det gick…


Svensk kronprinsessa med mamma och pappa 1977, men då visste vi ännu inte att Victoria skulle bli tronföljare. Det blev hon först 1980 i o m förändringen i successionsordningen.

Och så har klockan passerat 07.00 och vi har fått höra Prins Daniel på ett ledigt och trevligt sätt presentera nyheten om att en liten prinsessa fötts kl 04.26 idag på morgonen. Men vad den lilla flickan ska heta får vi veta vid konseljen först imorgon eller i övermorgon. Det var skönt att höra att allt gått väl – grattis till mamma Victoria och pappa Daniel!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: