Kraftwerk light – Karl Bartos på Strand

25% Kraftwerk stod på Strands scen ikväll och jag kom just hem efter att ha sett den spelningen…

Karl Bartos hoppade av Kraftwerk 1990 under arbetet med ”The Mix” när han slutligen tröttnat på Ralf & Florians perfektionistiskt långsamma arbetssätt. Det kan jag ha förståelse för. Och när han uppträder ikväll har han nogsamt sett till att bara han och den från Kraftwerk förskjutne kollegan Wolfgang Flür syns på de gamla klassiska filmklippen som projiceras på väggen bakom.


Karl Bartos (1952 – )

Ralf Hütter och Florian Schneider har i ett anfall av ren revisionism helt sonika tvättat bort sina gamla bandmedlemmar Karl Bartos och Wolfgang Flürs namn från återutgivningarna av Kraftwerks klassiker. Det är riktigt småaktigt tycker jag. Så jag kan känna förståelse för att Karl Bartos inte känner för att promota dem ikväll.

Men nästan 2/3 av låtmaterialet ikväll är Kraftwerk. Och jublet är naturligtvis som störst när låtar som ”The Man Machine”, ”The Robots”, ”Computer love”, ”Numbers” och ”Transeurope Express” går igång. Här spelas nämligen alla de stora låtarna från plattorna Transeurope Express, Man Machine och Computer World, men inget från Electric Café. Detta trots att den enda låt Bartos sjöng på under den tiden var ”The Telephone call” från just Electric Café. Det ska sägas till Bartos försvar att han faktiskt var med och skrev flera av låtarna och var medlem i bandet mellan 1975 och 1990.

Nu är sången knappast det viktigaste elementet i Kraftwerks ljudbild. Ofta är den ändå så hårt körd genom vocoders och dylikt att den är helt neutral. Så jag tycker det funkar när Bartos sjunger de gamla Kraftwerk-klassikerna.


Den klassiska Kraftwerk-sättningen: Wolfgang Flür, Karl Bartos, Florian Schneider och Ralf Hütter på omslaget till Transeurope Express, 1977

Han kör några av sina egna låtar också, tyvärr inte alltid dem jag tycker bäst om och för litet från projektet Elektric Music. Ofta funkar det egna materialet bra, men inte riktigt alltid då de nya partierna någon gång blir väl monotona och omelodiska för min smak.

Det går inte att komma ifrån att det blir litet av ”Kraftwerk light” när Bartos uppträder. Men Kraftwerks densitet är så urantät att även en lightversion blir tung.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: