Argentinska skrotletare landstiger på Sydgeorgien 19 mars 1982, upptakten till Falklandskriget

Den 19 mars 1982 landstiger 50 argentinska nationalister förklädda till skrotletare på den lilla ogästvänliga ögruppen Sydgeorgien i sydatlanten, hänvisande till att de hade kontrakt med engelska staten. Problemet är bara att det finns uniformerade militärer bland dem och att  de reser den argentinska flaggan och proklamerar territoriet som en del av Argentina. Sydgeorgien hade stått under brittisk överhöghet sedan 1775.

Detta brukar ses som den direkt utlösande faktorn till Falklandskriget och denna gnista flammade alltså upp för idag precis 30 år sedan.

Konflikten var gammal, mycket gammal och ögruppen Falklandsöarna hade varit omstridd ända sedan 1600-talet. Engelsmännen ockuperade Falklandsöarna 1833, men Argentina släppte aldrig sina anspråk. Två världskrig kom och gick under 1900-talet då öarna användes som bas för brittiska Royal Navy.

Under 1970-talet inleddes nya förhandlingar mellan diktaturens Argentina och det demokratiska England. Engelsmännen var i princip beredda att släppa överhögheten över dessa mycket avlägsna öar. Problemet var bara att befolkningen kände sig mer brittiska än engelsmännen själva och absolut inte ville bli argentinare. Det var väl litet som Åland och Sverige där ålänningarna anses vara mer svenska än svenskarna själva, även om jämförelsen i övrigt haltar betänkligt.

Förhandlingarna forsatte hursomhelst men ingen lösning var därför i sikte när 70-talet blev 80-tal. Och från år 1981 kom Argentinas militärdiktatur att ledas av general Leopoldo Galtieri. I hans junta ingick också den dynamiske och aggressive amiral Jorge Anaya. Anaya hade en plan som han tidigt 1982 föredrog för Galtieri.


General Leopoldo Galtieri (1926-2003)

Såväl Galtieri, Anaya och den övriga juntan visste att de var våldsamt impopulära och behövde PR, någonting som kunde förbättra deras popularitet i hemlandet, någonting som kunde ena befolkningen mot ett tänkt yttre hot – att invadera Falklandsöarna och Sydgeorgien verkade vara en bra idé. Detta var amiral Anayas förslag som vann stöd i den övriga juntan.


Amiral Jorge Anaya (1926-2008)

Islas Malvinas” skulle äntligen återbördas till det Argentinska fosterlandet. Öarna låg ju ca 13 000 km från England, inte skulle engelsmännen bry sig mer än att leverera lama diplomatiska protester. Inte skulle de efter åratal av ointresse för dessa små avlägsna öar reagera nämnvärt på en invasion…

Men precis som Adolf Hitler inte hade räknat med Winston Churchill, Englands premiärminister 1940, hade Leopoldo Galtieri och Jorge Anaya inte räknat med Margaret Thatcher, Englands primärminister 1982.


Margaret Thatcher (1925- )

To be continued…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: