”Metro 2033” – dystopisk postapokalyps i Moskvas tunnelbana

I samband med min egyptiska resa i februari läster jag som vanligt en mix av skön- och facklitteratur.

Jag läste då bl a den första science fiction-roman jag läst på många år. Det var en mycket intressant och fascinerande berättelse av den ryske författaren Dmitrij Glukhovskij.

Boken heter ”Metro 2033”, med den svenska undertiteln ” – den sista tillflykten” och är helt säkert extra intressant för den som likt jag gillat filmer som Road Warrior/Mad Max och Terminator men även rollspel som Aftermath och svenska Mutant.


Omslaget till den svenska pocketutgåvan av ”Metro 2033”

Boken utspelar sig år 2033 i Moskvas tunnelbana – Metron – efter ett katastrofalt kärnvapenkrig där en spöklikt postapokalyptisk värld är det som återstår. Jordytan är kontaminerad och befolkas av livsfarliga muterade varelser, människor och djur. Men nere i Moskvas enorma atombombssäkra tunnelbana lever en spillra av mänskligheten kvar.

Nere i denna underjordiska värld har det också över tiden uppstått olika samhällen som gått samman och bildat federationer. De olika samhällena nere i Metron – liberala, kommunistiska, fascistiska och frireligiösa – har blivit en spegling av det ryska samhället idag.

Bokens huvudperson, Artiom, bor på den oberoende stationen VDNCh där de blivit utsatta för angrepp från en ny typ av mutanter som hotar att utplåna inte bara det lokala samhället utan i förlängningen hela den mänskliga mikrovärlden i Metron. Artiom skickas ut på ett uppdrag för att föra en varning om anfallet till Metro-världens intelligentsia i hjärtat av Moskvas t-bana under det gamla Leninbiblioteket. Det här visar sig bli en mycket äventyrlig färd…


En tunnelbanestation i ett postapokalyptiskt Moskva år 2033

I den underjordiska labyrinten av tunnlar, stickspår och schakt, tunnelbanevärlden av år 2033 pågår en ständig kamp om livsutrymmet, vattenfiltren, elaggregaten och svampodlingarna. Skräck och mörker ruvar i tunnlarna bortom de upplysta och bevakade stationena.

Flera gånger tänkte jag på avsnittet ur Tolkiens ”Sagan om Ringen” när de nio vandrarna tar sig igenom Morias gigantiska mörka och fasansfulla gruvor. Men kopplingen till Mad Max och Terminator-filmerna var också hela tiden nära. Det är en mycket spännande berättelse.

Det är också väldigt intressant att ta del av alla de historiska, samhällsvetenskapliga, politiska, filosofiska och religiösa diskussioner som vävs in i berättelsen. Det märks att Glukhovskij är en mycket allmänbildad person. Han är duktig på att hantera alla dessa referenser i berättelsen.


Trailern till dataspelet ”Metro 2033″ ger ett intryck av den dystopiska värld som berättelsen utspelar sig i

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: