Lugn påskhelg med ”A Game of Thrones”

Under den gångna påskhelgen har jag nu sett de återstående åtta avsnitten av HBOs filmatisering av amerikanske författaren G.R.R. Martins eminenta fantasyroman ”A game of thrones”, första boken i hans episka berättelse ”A song of ice and fire”. De första två såg jag i november i höstas, men det var först nu som tiden för att se resten av dem infann sig.

Det är en härligt lyxig känsla att ha tillgång till alla avsnitten och kunna avnjuta dem när det passar och inte behöva vänta och passa tiden för nästa episod. Ungefär så som jag avnjutit en tidigare suverän HBO-produktion, nämligen ”Rome” vars båda säsonger jag sedan tidigare har och tycker är så bra att jag gärna ser om den.


”Winter is coming…” Familjen Starks ansvarsfulle, omutligt hederlige och moraliskt oantastlige (ja nästan) överhuvud, Lord Eddard spelas värdigt av Sean Bean som är bra på att gestalta fantasyhjältar (klicka för större bild)

Jag fick samtliga de fyra första böckerna i denna fascinerande fantasyserie i julklapp av min lillebror för nu drygt fem år sedan. ”Hmmm, en fantasyserie, sa jag litet misstroget…” Ville inte vara otacksam men vid den här tiden hade jag inte läst nån bra fantasy på många år kändes det som. Men min bror lät övertygande: ”Du kommer gilla det här, det vet jag. Det här är riktigt, riktigt bra…”

Och han hade rätt. Jag sträckläste de fyra böckerna och kom sen att ingå i den stora läsarskara som nyfiket och otåligt väntade på den femte delen. En bok vars publikationsdatum författaren hela tiden sköt på. Det flyttades fram gång på gång till fansens förtret och frustration. ”A dance with dragons” släpptes så till slut i juli 2011. Historien om turerna kring detta och fansens hysteri skulle kunna bli en blogg i sig, men nu fokus på seriens första bok. Serien som fått så många och så engagerade fans. Vad kan det bero på?

Det finns förklaringar. Det är nämligen en mycket fascinerande, suggestiv och på många sätt övertygande sagovärld som Martin skapat. Jag vill sträcka mig så långt som att säga att det här är den bästa fantasy jag läst sen ”Sagan om Ringen”. Det är en oerhört komplex och fascinerande historia satt i en på sitt sätt realistisk och just övertygande värld. Det är ju inte så mycket ”fantasy” i den i termer av magi och fantasi trots allt. Det är på nåt sätt mer ”medeltid” med en touch av fantasi. Martin är också känd för sitt högst oberäkneliga sätt att hantera sina huvudpersoner i berättelsen. Plotten är oftast mycket oförutsägbar och som läsare vet du aldrig hur det kommer att gå…

Författarens kreativitet i skapandet av alla fantasieggande miljöer, platser, företeelser, kulturer, lokala traditioner, sedvänjor, intriger, historia – ja hela den stämningsfullt återgivna ramen kring själva berättelsen känner inga gränser. Det är en i lika delar fascinerande, kuslig, skrämmande, komisk, spännande och mycket underhållande berättelse.

Kanske är det ändå framförallt de komplexa och sammansatta karaktärerna som gör berättelsen mest intressant. Persongalleriet är inte bara stort som i en gammal rysk klassiker, utan rent otroligt mångfacetterat. Vilka sanslösa karaktärer det finns!  Här handlar det dessutom inte om ont och gott, svart och vitt som så ofta när det gäller fantasy. Här får man först ett snabbt intryck av vilka som är hjältar och vilka som är skurkar, men det kan snabbt komma på skam. Rätt som det är flyttar berättelsen fokus och någon av de karaktärer man först trodde var genomusla svin får plötsligt vara berättaren. Man lär då som läsare känna dem på ett annat sätt och kan bättre förstå deras bakgrund, motivation och drivkrafter. Detta hindrar förstås inte att det finns några riktigt vidriga monster till psykopat-karaktärer i berättelsen.

Men det bästa exemplet på vad jag menar med de intressanta och mångbottnade karaktärerna i serien är just en person som först verkade vara en synnerligen läskig, liderlig och äcklig skurk som sedan alltmer framstår i en ljusare dager vartefter man lär känna honom. Det är naturligtvis dvärgen Tyrion Lannister, ”The Imp”, jag tänker på. Kvicktänkt, snabb i käften, humoristisk, provocerande – men också omtänksam – är denne sanningssägare i mitt tycke seriens största tillgång. Och det finns många tillgångar.


”A Lannister always pays his debts…” Tyrion Lannister utmärkt spelad av Peter Dinklage (klicka för större bild)

Så när jag för ett par år sen fick nys om att HBO skulle filmatisera första boken i serien i form av tio timslånga avsnitt blev jag både begeistrad och lugn på samma gång. Det finns inget produktionsbolag som imponerat så mycket på mig i de här sammanhangen som just HBO. Deras namn är synonymt med kvalitet. Att författaren själv skulle medverka i produktionen gjorde det hela än bättre. Första säsongen är inspelade på Nordirland, Malta och i Marocko.

Och nu, efter att ha sett hela första säsongen, hela första boken, kan jag inte säga annat än att jag är djupt imponerad av den. En invändning jag har är dock den medvetna uppförstoringen av sexscenerna. Det blir omotiverat mycket naket då och då, mycket mer än vad som egentligen skulle behövas för att föra berättelsen framåt eller för att ge bättre förståelse av karaktärerna. Det här omotiverade snusket är helt uppenbarligen något man från HBOs sida vet säljer och därför lägger in för att bättra på historien. Men den här historien är så utsökt mångfacetterad och intressant att den verkligen inte behöver draghjälp av nån soft-porr.

Serien har också visat sig bli en mycket framgångsrik produktion; första säsongen nominerades också till 13 Emmy awards och vann två, bl a Outstanding supporting actor in a drama series som välförtjänt gick till Peter Dinklage som Tyrion Lannister.

A song of Ice and Fire:
1. A game of thrones, 1996
2. A clash of kings, 1999
3. A storm of swords, 2000
4. A feast for crows, 2005
5. A dance with dragons, 2011
– – –
6. The winds of winter, ännu ej publicerad
7. A dream of spring, ännu ej publicerad

– – –


Trailern till andra säsongen av ”A game of thrones” (alltså egentligen bok 2 ”A clash of kings”) med premiär 1 april 2012.

Annonser

24 svar to “Lugn påskhelg med ”A Game of Thrones””

 1. Vi tycker lite olika där då. Efter att ha försökt tycka serien är bra i sju avsnitt gav jag till slut upp efter förra onsdagens semipornografiska avsnitt. Jag tycker det här är väldigt sexistiskt och blir rentutav förbannad av vissa segment – som alla nakna kvinnokroppar som hela tiden exponeras, totalt omotiverat.
  Den enda karaktär jag fortfarande gillar är Tyrion, jag har aldrig sett honom som obehaglig. Fast jag har ju inte läst böckerna är klart.
  Kan tänka mig att läsa böckerna, men jag klarar mig utan att smutsa ner mina näthinnor med det här. Gillade inte ”Rome” heller…

  • Här håller jag med dig! Och jag ska komplettera bloggen med en passus om detta. Jag blev själv besvärad av viss omotiverad nakenhet och snusk redan efter ett par avsnitt. Emellanåt blir det helt enkelt för mycket och alltför utstuderat. Det är verkligen inte nödvändigt att ha med detta och det finns inte riktig täckning för det i böckerna heller. Här har man helt medvetet valt att betona och uppförstora en aspekt av storyn som inte på nåt sätt är avgörande för berättelsen – naturligtvis bara för att det säljer.
   Synd ändå om du skulle låta detta hindra dig från att se serien, den är verkligen bra på så många sätt. Men läs böckerna hursomhelst, berättelsen blir förstås ännu så mycket rikare då.
   Tyrion är ju en Lannister och redan i berättelsens inledning får man som läsare bilden av att de är ”the bad guys”, medan Starks är ”the good guys”, vilket i stort håller hela berättelsen igenom. Tyrion framstår först mest som en elak liten snuskhummer till horkarl, om än en djupt tragisk sådan. Men bilden av honom förändras sen under resans gång i mer positiv riktning…

   • Jag har ju alltid gillat Peter Dinklage, tycker han är en underbar skådespelare, så det kanske är därför jag aldrig tyckt att han känts som en ”bad guy”. Det går ju ikväll igen, får se hur jag gör. Om F lägger huvudet på sned och säger ”snälla” så kanske kanske kanske att jag ger med mig.

    Annars kan jag kanske glädja herrn med att jag precis läste på en annan blogg att GoT precis förnyats för en tredje säsong.
    http://www.seriedrottningen.se/?p=6661

   • Jag har bara så svårt att tro att du helt skulle välja bort att se en så välgjord fantasyserie med ett så utmärkt manus i botten som Martins böcker verkligen är. Det är fånigt mellan varven med de omotiverade nakenscenerna, men då kan man ju titta bort. Det är liksom synd att hälla ut barnet med badvattnet – serien är ju i övrigt en mycket välgjord och spännande fantasyserie!
    Och jag hoppas du unnar dig att läsa den. Det är den verkligen värd! 🙂
    Kul att höra om de förnyade inspelningarna av ”A storm of swords; med tanke på hur bra serien gått och går så kan jag verkligen förstå att de vill kapitalisera vidare på detta. Läser ju nu om den boken och UJ vad spännande det är! Och gillar man Peter Dinklage så blir det bara mer och bättre och intressantare med hans rollkaraktär i dessa kommande böcker…

 2. Bokletare ... Says:

  Jag har också fastnat … Men om du vill ha en juste historia har du sett ”Crown of stars” av Kate Elliot? Sju volymer där jag gick och väntade på nästa … från början fastnade jag såklart för omslaget till 2an ”Prince of Dogs”, Jody Lees omslag älskar jag (det ska egentligen inte vara rottisar, men eftersom jag älskar dem också så förlåter jag henne) … http://www.sfsite.com/gif/9902/pdogs2.gif

  HBO har jag rätt blandade tankar om, jag får tacka dem för att de fick mig att sätta igång med historierna om ”Sookie Stackhouse”, jag är annars allergisk mot vampyrer, men deras serie är faktiskt inget vidare och inte särskilt trogen på det persongalleri Harris fått ihop. Samtidigt så törs de ta ut svängarna … de är inte ute efter att deras serier ska kunna gå på dagtid.

  • Jag hoppas att du unnar dig att läsa G.R.R. Martin serie i bokform. Jag vet ju hur bra koll du har på bl a fantasy så jag kan inte tänka mig annat än att du skulle gilla dem. De är verkligen mycket intressanta och fascinerande välskrivna berättelser!

   När det gäller HBO så är det särskilt deras historiska serier jag gillat för den kvalitet och historiska korrekthet de står för. Tänker då speciellt på ”Rome”, ”Band of brothers”, ”The Pacific” och ”Conspiracy”.

   • Bokletare ... Says:

    Kollade just min köplats på ”A game of thrones ” nummer 6 i kön, till ”The Hunger Games” har jag avancerat till 17, rätt bra marscherat med tanke på att jag började på 29 för två veckor sedan. Nog ingen bok man ska glömma bort att lämna igen 😉 Räknar med att de dyker upp till sommaren. Jo, jag väntar på mitt stora paket från Adlibris också, det skickas inte förrän ”Eld” kommer, men den är jag nyfiken på, och så kommer sista delen i Elizabeth Moons nya trilogi från Paks-världen. Just nu har jag mest haft en sejour med hästböcker av allt snurrigt … Blandat med Trudi Cananvans böcker om magikergillet. Annars går jag och hoppas på en ny Bujold, eller Asaro, mest ramlat ner på Sf. Försökt med lite svensk fantasy också, ”Cirkeln” (+, men S gillade den inte så mkt) och Ngt för barn om ”jakten på Jack”, som jag läser högt (fördelen med barn är att få läsa ”Narnia” och HP mm för dem 😉 ) och så ngt”Mannen som blev Bortglömd”? Aijvide heter hon som skrivit den. Bra skräckide tror jag men, jag fastnar inte riktigt.
    ”Rome” och ”A Band of Brothers” har jag bara sett glimtar av, de går/gick på dåliga tider och är inget att titta på medan barnen är vakna om man säger, så det jag sett av deras material är mest ”Sopranos”, Sex and The City” och ”Trublood” … ”sex i sanden”, ”Spartacus” registreras på radarn … ungefär i samma grad som ”Rome”.
    Som sagt får se när jag ger upp bibblan och köper ett eget ex …

   • Hoppas du snart får tag i ”A game of thrones” på ena eller andra sättet. Den är verkligen läsvärd. Aha det finns en kvinnlig Ajvide som är författare också… Jag kände bara sedan tidigare till John Ajvide, men ser nu att det finns en Mia också som skriver.

 3. Det är ju ett problem till… Jag gillar inte storyn i stort. Bryr mig inte om en enda karaktär. Och har fått slutet på säsongen spoilat. Så jag tror nog jag läser en bra bok i stället för att räkna tuttar ikväll. Om inte F håller fast mig. 😉

  • Well, well… It’s your loss… Du har verkligen bitit dig fast i en bestämd uppfattning här och jag kan bara beklaga att du missar den bästa fantasyberättelsen sen ”Sagan om Ringen” om du inte läser böckerna. Att läsa dem och sedan inte bry sig om en enda av karaktärerna måste rimligen vara omöjligt för alla normalt funtade empatiska människor 😉 Dvs sådana som du! Jag vet att du skulle gilla böckerna om du läste dem!

 4. Bokletare ... Says:

  En sak jag funderade efter att ha sett diskussionen efteråt; vad är det för religion som omfattas av familjen Stark, respektive de andra? De höll på att fundera på vilken kris som borde drabba Arya efter att hon nu är på flykt …

  • Familjen Stark kommer från norra delen av landet/kontinenten Westeros och de håller fast vid den äldre religionen med närmare koppling till naturen och speciella heliga träd. I övriga delar av Westeros är det de nyare ”sju gudarna” som dyrkas.

 5. Bokletare ... Says:

  Jo så långt har jag förstått även av serien, men hur skiljer de sig åt, t ex i etik? Ska man vara ”god” även mot de som itne hör till familjen, stammen osv?

  • Jag undrar om det framgår så tydligt om det finns ev skillnader i det avseendet? Osäker på vad jag skulle svara på den frågan. Det som däremot framgår tydligt är att de gamla gudarnas etik är mer kopplad till personligt ansvar, ”the hand that passes the sentence, shall be the and that swings the sword” – Eddard Stark utdelar dödsdomen till desertören och tar enligt den gamla religionen/traditionen också ansvaret för dess avkunnande. Dvs han tar både domarens och bödelns ansvar, en stark koppling till personligt ansvar för ”The Lord of the North.

   • Bokletare ... Says:

    Dels var det frågan om Joffrey skulle vara ”barmhärtig”, benåda Eddard Stark, finns ett sånt ideal i deras religioner? Dels när TV-Cirkeln diskuterade hur Arya skulle hantera att hon dödat för första gången. Mitt lilla ifrågasättande av deras tankar att hon skulle drabbas av en kris, framgår det någonstans att hon skulle vara uppfostrad till att döda fiender i självförsvar? Visst en reaktion på rädslan och skräcken, hela hennes situation just nu är , ”en aning” besvärlig och traumatisk. Så jag började fundera på vilka värderingar som egentligen ligger i botten av Westeros?

   • Det är intressanta frågeställningar som jag är osäker på om man kan besvara ens om man läser böckerna. Åtminstone inte den första frågan. Jag kan inte erinra mig att det framgår så mycket av budskapet i den nya religionen – de sju – att man kan besvara den frågan. Att Aryan däremot dödat en fiende i självförsvar är något jag inte fått intrycket att den gamla religionen skulle skuldbelägga henne för. Men jag har inte läst första boken på fem år nu, ska läsa om delar av den i alla fall. Håller på med den rekordlånga femte delen fortfarande… Ska bli intressant att höra vad du tycker efter att ha börjat läsa.

   • Bokletare ... Says:

    och nu har jag avancerat till andra plats i bibliotekskön 😉

   • Härligt att det börjar närma sig!

   • Bokletare ... Says:

    Och nu kom mitt maffiga paket från adlibris, ska bara släpa ut barne i regnet och hämta det … yum!

   • Bokletare ... Says:

    sisådär, där kom reservationen, precis när jag läst ut ”Hunger Games” bra f ö.

 6. Bokletare ... Says:

  Och iaf Hunger Games väntar på mig på bibblan, bara helgen tar slut så … regnar det så öser det ner, eller ”ett moln känner sig ensamt” – men visst är det mer negativt med moln på något sätt än regn? Regn längtar man ju efter, även om det kan bli för mycket, medan moln är mer njaaa … 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: