Kulturresan – Sveriges nya sedlar och mynt

Igår presenterade Riksbanken Sveriges nya sedlar och vi vet nu därför att dessa kommer prydas av några av våra mest kända kulturpersonligheter kopplade till landskap

Under våren 2011 utlyste Riksbanken en tävling i att utforma Sveriges nya sedlar. Nu i april 2012 har juryn utsett den grafiske formgivaren och gravören Göran Österlunds bidrag ”Kulturresan” till vinnare.

Peter Egardt, ledamot av riksbanksfullmäktige och juryns ordförande var uppenbarligen imponerad av de åtta bidrag som inkommit, men berättade att juryn till slut fastnat för just Kulturresan. ”Helhetsintrycket är en vacker och användarvänlig sedelserie som bygger på en väl avvägd balans mellan nyskapande och svensk sedeltradition.”

 Av juryns motivering framgår att bidraget är en väl sammanhållen sedelserie med ett gemensamt formspråk där bak- och framsidorna samspelar på ett tydligt och harmoniskt sätt. Juryn anser också att porträtten tar upp ett välgörande stort utrymme på sedlarnas framsida och lämpar sig väl för gravyren. Baksidorna är klara och tydliga och motivvalen framstår som typiska för landskapen. Ja, jag tycker nog själv att jag kan instämma med juryn.

 ”Kulturresan är ett förslag på ny sedelserie som för våra sedlar in i 2000-talet via 1900-talets kulturpersonligheter. Tanken är att låta sedlarna ta oss på en resa från Öresundsbron i söder till Treriksröset i norr”, säger vinnaren Göran Österlund. Det låter höra sig och låter dessutom väldigt mycket som ett vinnande bidrag.

20 kr – Astrid Lindgren – Småland
50 kr – Evert Taube – Bohuslän
100 kr – Greta Garbo – Stockholm
200 kr – Ingmar Bergman – Gotland
500 kr – Birgit Nilsson – Skåne
1000 kr – Dag Hammarskjöld – Lappland


Samtliga sedlar, fram- och baksidor (klicka för större bild)

Jag tycker att det är sex goda och sympatiska val av internationellt kända och värdiga representanter för Sverige med koppling till respektive landskap som är smart och vinnande. Intressant också med en ny 200 kr-sedel som utfyllnad mellan hundringen och femhundringen. Jag måste säga att jag gillar riksbankens val. Sedlarna är i mitt tycke riktigt snygga!

Nu ska sedlarna anpassas något till färdiga sedlar och förses med säkerhetsdetaljer. Hösten 2015 kommer de att finnas i våra händer…

Annonser

3 svar to “Kulturresan – Sveriges nya sedlar och mynt”

 1. Bokletare ... Says:

  Kul idé, men jag är lite elak, Ingmar Bergman hör väl till Uppsala och Stockholm snarare … Isf kunde man med mer rätt koppla Astrid Lindgren eller Evert Taube till Stockholm/Stockholms skärgård. Men det är ju i Stockholm kulturen hamnar 😉 Ja Garbo hon emigrerade hon ja …

  • Ja det kanske inte är helt klockrent vilket landskap som varje person här placeras i… Dag Hammarskjöld t ex var född i Jönköping med tillbringade större delen av sin uppväxt i Uppsala. Däremot var han en stor friluftsmänniska som gärna vandrade i fjällen. Det var väl därför man valde att förknippa honom med Lappland.

   • Bokletare ... Says:

    Evert Taube hade säkert blivit sårad för att han ”bara” fick 50-lappen också 😉 Han var visst lite känslig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: