Martin Schibbye och Johan Persson äntligen fria, men formerna var osmakliga

Tidigare ikväll kom ett mycket efterlängtat besked. De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har efter 14 månader äntligen frisläppts ur sitt etiopiska fängelse i Addis Abeba. Det här är förstås något jag borde skrivit om för länge, länge sedan, inte minst som jag har tänkt på dem och deras orättvisa öde så många gånger under det dryga år som gått. Men bättre sent än aldrig.

Jag kan åtminstone nu direkt få kommentera det osmakliga inslag som de båda journalisterna tvingades till i statlig etiopisk tv. Ett inslag som visades i SVT:s Aktuellt jag alldeles nyligen såg.


Johan Persson, fotograf och Martin Schibbye, journalist

De var naturligtvis ”härtill nödda och tvungna” att ställa upp på detta. Men det är direkt olustigt att höra de osmakliga tacksamhetsfraserna som Johan och Martin tvingas till i samband med intervjun i Etiopisk statstelevision. Hur de särskilt tackar den etiopiska regeringen, sina fångvaktare och fängelseledningen. Ett tack framtvingat under hot, efter vidriga månader under svåra sanitära och kraftigt ohälsosamma inte sällan hotfulla omständigheter.

Först och främst blev de utsatta för skenavrättning och även skjutna i samband med gripandet och fick aldrig adekvat vård för detta, sedan fick de sova på golvet en längre tid innan en enstaka säng att dela togs in i fängelsehålan. En fängelsehåla de för övrigt fick dela med bl a råttor och ormar; en bokstavligen talat medeltida upplevelse. För att inte tala om den riggade rättegångens fabricerade bevisning, en dunkel föreställning värdig den etiopiska diktaturen. Martin och Johan har utsatts för ett vidrigt rättsövergrepp som de under mer naturliga omständigheter aldrig skulle ha behövt tacka för, än mer mindre utsättas för.

Jag ser VÄLDIGT mycket fram mot att få höra sanningen när herrar Schibbye och Persson är åter i trygghet på svensk mark och slutligen blivit befriade ur den etiopiska diktaturens klor. Då kan vi få höra deras berättelse!

På DN har jag hittat det osmakliga inslaget från etiopisk TV:
schibbye-mitt-livs-storsta-misstag

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: