Olle Ljungström fortsatt icke pk men helt sig själv i ”Så mycket bättre”

Så blev det då äntligen Olle Ljungströms tur att få ha sin dag i ”Så mycket bättre” på TV4. Jag har länge sett fram mot detta. Började nog hoppas redan när det stod klart att det skulle bli en andra säsong av programmet, tänkte att det vore väl väldigt trevligt om han kunde förmås ställa upp. Om han orkade, om det skulle kännas rätt.

Och efter att ha sett det andra avsnittet i denna tredje säsong, Olles avsnitt, tror jag inte att han ångrar sig. Det var riktigt bra. Berörande och personligt. Med några riktigt bra och varierade nya tolkningar av hans låtar. Framförallt gjorde det mig väldigt varm i hjärtat att se Olle så glad, att han verkligen uppskattade det han fick höra live.


Olle Ljungström 2012. Foto: Linus Hallsénius/TV4

Det är och har alltid varit befriande att Olle Ljungström fortsatt är så väldigt mycket sig själv, så väldigt litet pk och så oförutsägbart egen på sitt eget intelligentsköra välformulerade sätt. Jag är därför inte förvånad över att programmet blev så intressant som det blev.

Så alldeles väldigt typiskt att Olle väljer pistolskytte som en av sina två aktiveter och gör uttalanden om USA och amerikaner som faller långt utanför ramarna. Kanske lika typiskt som att Olle för 10 år sedan följde med Pål Hollender till Afghanistan på en fullkomligt livsfarlig dokumentärfilmsresa, hotades upprepade gånger, fick se människor sprängas i luften och själv var nära döden. Han var nu öppen med att han faktiskt i valet att göra eller inte göra denna resa tänkte tanken att det kanske inte gjorde så mycket om han strök med själv på kuppen.

Jag har skrivit det tidigare själv, det att Olles omdöme inte verkar vara kalibrerat för att på ett säkert sätt föra honom genom livet. Snarare tvärtom. Och han är inte pk. Och det var ju inte heller Reeperbahn på sin tid, till skillnad från Ebba Grön vilket Olle också påpekade. Så att Olle nu valde pistolskytte förvånar mig inte ett dugg. Naturligtvis var det inte alla som gillade det förstås, för så ska det ju vara. Inte riktigt rumsrent att gilla skytte. Men jag gillar fortsatt Olle för att han så högaktningsfullt skiter i det politiskt korrekta. Sen verkade det ju ändå som att skyttet uppskattades av flera av de andra artisterna. Bl a efteråt av Darin och förstås av Magnus Uggla som ställde sig rakt upp och ned och sköt en tia direkt med sin revolver. Lika överraskande som imponerande.

Uggla tog också på sig rollen som intervjuare vid lunchen när artisterna satte sig ned för att äta tillsammans. Det var Magnus Uggla som ställde frågor gång på gång om Olles liv och leverne och det var en roll som Magnus funkade bra i. De träffades ju redan för 30 år sedan i samband med inspelningen av Staffan Hildebrands film ”G” där ju Reeperbahn gjorde sin så omtalade roll som ”Nürnberg 47”. En roll som tyvärr haft en del gemensamt med det liv Olle sedan levt. Han fick nu nämligen tillfälle att prata om sin alkoholism och sina drogproblem. Ett liv han mer eller mindre själv aktivt sökt sig till om man får tro hans starka uttalanden om sin uppväxt.


Olle lyssnar och njuter…

Och så låtarna då som artisterna valde att göra. Jo jag tyckte överlag att de var bra. Att de nästan alla tillförde något nytt utifrån respektive artists stil och genre, vilket ju är själva programidén.

Pugh Rogefeldt gjorde sin version av låten ”Överallt” från plattan ”Tack” 1995. Men det kändes nästan inte som om det var hans version. Den låg litet för nära originalet, men var inte dålig för det. Ungefär som Olles version av ”Dinga Linga Lena” förra veckan som också var litet för nära Pughs originalversion. Litet förvånad att Pugh gjorde nåt som var så mycket pop. Trodde Pugh skulle göra en rockigare Olle-låt. Men icke.

Miss Li lyckades åter att på sitt egensinniga sätt göra ännu en bra cover. Hon hade valt ”Nåt för dom som väntar” från ”Det stora kalaset” 1998. Det blev kreativt snyggt och funkade bra med typiskt excentriskt Miss Li-stuk då hon sjöng delar av versen i megafon. Olle var uppenbart nöjd och gillade det han hörde. Det kan jag förstå. Det här är ju en av många Olle-låtar med mycket stark melodi och en riktigt personlig och bra text. Miss Li var rätt person att göra låten.
http://www.tv4play.se/program/s%C3%A5-mycket-b%C3%A4ttre?video_id=2235532

Sylvia Vrethammar hade valt ”Du sköna värld” från samlingsplattan ”Bäst” 2001 och hon framförde låten finstämt med stor värme. Sylvia är fortsatt empatisk och jag tycker åter hon valt en bra låt jag kunde ha förväntat mig att hon skulle ha valt. Fast det finns ju så många vackra balladlåtar som förekommer på Olles skivor som kunde ha passat henne. Eller så skulle hon kanske överraska med att välja nåt rockigare. Vi får se längre fram i serien. Hon fortsätter vara en värdig old-school primadonna och drar sig undan när det smäller och blir för intensivt.

Maja Ivarsson gjorde ”Norrländska präriens gudinna”, också den från tidigare nämnda plattan ”Tack”, 1995. Här gjorde hon ett avsteg från den rockiga energi och kraftiga ös som brukar vara hennes signum. Nej det här var gjort med mer känsla och finess. Trevligt att hon nyanserar sig och varierar sig. Och kul att höra låten på skånska. Det här gjorde Maja så bra så Olle önskade att hon skulle göra den på slutet också. Det var ju en version han kunde sjunga med i tyckte han. Och det förstår jag.

Magnus Uggla gjorde något helt fantastiskt och oväntat av mollstämda ”Jag och min far” från ”Det stora kalaset” 1998. Alla grät, ja eller nästan alla tror jag. Och inte utan anledning. Olle var helt stum efteråt. Det var så bra. Så oväntat bra. Ingen hade nog väntat sig att Uggla skulle göra nåt så uttrycksfullt, gripande och vackert. På sitt sätt. Så här bra har jag inte hört Uggla sen de mer finstämda låtarna på ”Välkommen till folkhemmet” från 1983. Kul också att ev gamla stridsyxor herrarna emellan nu definitivt grävts ned. Det här var riktigt starkt och personligt bra av Magnus Uggla. Han gjorde sin egen tolkning till sin egen far och det framkom att han inte vågat följa sin far ända till slutet. Det var mycket starkt, utlämnande och modigt. Bra på ett sätt jag inte trodde Uggla kunde vara bra. Rätt åt mig att jag hade fel! Grattis Magnus!
http://www.tv4play.se/program/s%C3%A5-mycket-b%C3%A4ttre?video_id=2236060

Darin. Ja Darin gjorde det jag hoppades han skulle göra, en riktig dansversion av någon av Olles många catchiga låtar. Han berättade att han hört en låt som hans syster spelade som han gillade. Det visade sig vara Olles ”En apa som liknar dig” från plattan med samma namn 2001. Passade ju alldeles väldigt bra. Han dundrade på rejält och fick både Pugh och Sylvia V att ställa sig upp och dansa. Det här skulle ju kunna bli en hit som verkligen för ut Olles musik till nya lyssnargrupper. Jag hoppas det. Det vore ju riktigt skoj. Det är trevligt att Darin är med så det kommer såna versioner som verkligen sticker ut.

Och kul att Olle naturligtvis åter fick till det med en sista finurlig kommentar kring Darins nya karriär sjungandes på svenska. ”Durin” borde han då kalla sig, med en (omedveten?) blinkning till JRR Tolkiens sagovärld. Darin sjunger naturligtvis alldeles utmärkt bra på svenska också.

http://www.tv4play.se/program/s%C3%A5-mycket-b%C3%A4ttre?video_id=2235547
Darin på svenska i sin dansanta version av ”En apa som liknar dig


Hela gänget samlat framför kameran på Gotland när det begav sig i somras

SvD gjorde ett litet reportage inför detta avsnitt, lämpligt nog kallat ”Så mycket känslosammare”:
http://www.svd.se/kultur/sa-mycket-kanslosammare_7636830.svd

Jag har skrivit väldigt mycket om Olle Ljungström och Reeperbahn genom åren. Det här är det jag själv tycker är viktigast:
Om Reeperbahn, del 1:
https://japetus.wordpress.com/2007/10/26/ni-roar-mig-reeperbahn-aterutger-rubbet/

Om Reeperbahn, del 2 och början på Olles solokarriär:
https://japetus.wordpress.com/2012/03/18/reeperbahn-intriger-fran-postpunk-till-popfunk/

En recension av Jacob Frösséns intressanta dokumentärfilm om Olle:
https://japetus.wordpress.com/2010/04/07/filmen-om-olle-ljungstrom-en-recension/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: