Blyg Magnus Uggla visar ödmjukhet i ”Så mycket bättre”

I gårdagskvällens avsnitt av ”Så mycket bättre” var det Magnus Ugglas tur att vara huvudperson. Det var tydligt idag på söndagen då jag i t-banan såg vilken reklamdrive som kommit upp sen i går – reklam för Ugglas kommande krogshow i januari – ”Magnus den Store”. ”Så mycket bättre” har en enorm genomslagskraft så naturligtvis tajmar man kampanjen med Ugglas eget program i TV-serien.

Uggla är ingen artist jag är någon fan av, men det har naturligtvis varit omöjligt att inte höra en del med honom under de senaste dryga 30 åren. Ganska mycket faktiskt när jag tänker efter. Ganska så väldigt mycket. Uggla har på sätt och vis på något sätt ändå varit allestädes närvarande i så många olika sammanhang genom åren. Särskilt på 80-talet. Så känns det.

Den enda Uggla-platta jag verkligen gillat är ”Välkommen till folkhemmet” från 1983 och då handlar det egentligen mest om låten ”Astrologen” som jag tyckte om då och fortfarande tycker är en riktigt vacker låt. I början av sin karriär hade han ju inte börjat med den här ironiska betraktar-stilen som senare blivit hans signum. Här fanns en annan typ av låtar. ”Hand i hand” är ett annat bra exempel från den plattan.


Magnus Uggla (1954- )

Att Magnus Uggla är en ganska så hemlighetsfull, blyg och skygg artist har möjligen framgått genom åren och det intrycket förstärktes i gårdagens tv-program. Liksom Mauro Scocco vill han inte visa upp sitt privatliv och typiskt nog valde han också aktiviteter som inte var några intressen för honom, aktiviteter som inte var ett sätt att lära känna honom. Efterrättspajbakning före lunch och snustillverkning efter lunch. Litet märkligt kanske. Men snustillverkningen var underhållande att se. Särskilt då Sylvia Vrethammars dödsföraktande första (?) kontakt med snus.

Men måltiderna var riktigt trevliga att se och då särskilt att Magnus inte alls var särskilt stöddig och ball vilket han ju annars är känd för att vara. Ja eller det är ju den imagen som följt honom ända sedan 70-talet. Istället berättade han litet mer öppenhjärtligt om sin stora blyghet, att det snarare är det som är förklaringen till hans attityd. Det märktes också under måltiden när hans alster framfördes av kollegorna just hur blyg han är.

Magnus var också väldigt ödmjuk när han berättade om de svårigheter han haft att få skivkontrakt på 70-talet. En allt annat än kaxig story. Berättelsen om hur han blivit pappa vid 26-års ålder, allt för tidigt för honom, kändes också ödmjuk och stark. Samt det smått tragiska erkännandet att han var full varje gång han stod på scen de första åren. Min upplevelse är utan tvivel att Magnus framstod som mer sympatisk efter än före programmet. Samtidigt var det uppenbart smart av honom att tala mest om sådant som låg långt tillbaka i tiden. Det avr inte mycket han sa om sitt liv här och nu. Egentligen ingenting.

Några kommentarer till låtvalen:

Maja Ivarsson – valde att göra ”Sommartid”, en låt som Uggla själv dissade litet tidigare i programmet just innan Maja skulle göra sin påannonsering att det var just den låten hon valt… Inte det roligaste utgångsläget. Det här är uppenbarligen en låt som Magnus själv inte alls gillar. Han var tydlig med det. För min del är det däremot en av de Uggla-låtar jag gillar och jag tyckte förstås det var kul att Maja valt den. För mig är den väldigt stämningsfull och nostalgisk och det speciella med ”Sommartid” är att jag hört den i så många versioner. Ugglas litet svajiga och diffusa originalversion från 1976, Strix Qs rockiga cover från 1978 och så Ugglas egen ”synthremix” från 1981. Det var också uppenbart att Maja hört remixen för hennes version lät väldigt mycket som just den. Här är Majas version: http://www.tv4play.se/program/s%C3%A5-mycket-b%C3%A4ttre?video_id=2239359

Och här är Ugglas synthremix hon lyssnat in sig på:

Olle Ljungström – hade en jobbig dag och var med litet av och till. Om det enbart berodde på Olles diabetes eller diabetes i kombination med att Darins och Magnus drinkar fick honom ur balans kan man bara spekulera i. Blev litet orolig när jag såg Olle ta för sig av drinkarna. Kanske inte det bästa för en person med diabetes och en historia av alkoholproblem. Hur det nu än var med den saken återuppstod han till aftonens middag och gjorde en cool version av gamla ”Johnny the Rocker” som Uggla kom sist med i Melodifestivalen 1979. Olle fick på sig ett par solbrillor, lutade sig litet bakåt och gjorde en lugn vemodig version, betydligt bättre än originalet. Något som kändes väldigt fint att förstå var också Olles och Magnus kontakt som här uppstått efter alla år de bara sett varann då och då med resultat av bästa fördomar kring varandras kaxiga attityd. Båda hade fel.
Olles version: http://www.tv4play.se/program/s%C3%A5-mycket-b%C3%A4ttre?video_id=2239363

Darin Zanyar – hade den goda smaken att välja just min gamla Uggla-favorit, ”Astrologen”.  Och han gjorde en egen version av den, ingen blåkopia på originalet. De übermäktigt melodiösa stråkarna, ja hela symfoniorkestern, jag tyckte så mycket om hade han plockat bort och istället gjort refrängen mer stilla med bara piano. Det var en snygg och mindre pompös version, en egen typiskt darinskt trånande version han har all heder av. Om han i sin version när man får höra den i sin helhet på den kommande skivan gör den ironiska andra versen med det sorgliga slutet återstår att se…
http://www.tv4play.se/program/s%C3%A5-mycket-b%C3%A4ttre?video_id=2239364

Men allra sista ordet den här gången får, som sig bör, Magnus själv med originalaversionen av Astrologen från 1983:

Tidigare bloggar om årets upplaga av ”Så mycket bättre”:

Pugh Rogefeldts dag:
https://japetus.wordpress.com/2012/10/28/sa-mycket-battre-2012-ett-spretigt-gang-dar-pugh-borjar-i-fokus/

Olle Ljungströms dag:
https://japetus.wordpress.com/2012/11/03/olle-ljungstrom-fortsatt-icke-pk-men-helt-sig-sjalv-i-sa-mycket-battre/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: