Grattis idag kära Finland!

Idag den 6:e december är det Finlands självständighetsdag, Finlands nationaldag. Jag vill därför skriva en rad och hylla vårt vackra grannland i öst.

Finland

Finland som i hela 600 år var en självklar del av Sverige; Sveriges östra rikshalva vilken 1809 blev Storfurstendömet Finland och en del av tsarernas Ryssland. Det underkuvade Finland som till slut blev den självständiga republiken Finland den 6 december 1917 efter att bolsjevikerna låtit Finland bli fritt i tron att det snart skulle ansluta sig frivilligt till världsrevolutionen och bli en del av den kommunistiska världsgemenskapen.

Finland som också omedelbart efter självständighetsförklaringen fick uppleva ett förfärligt inbördeskrig från januari till maj 1918 där den vita sidan till slut avgick med segern över de röda och anslutningen till Lenins Sovjet kom av sig.

Finland som i slutet av 1930-talet hotades och pressades av Stalins Sovjet till landavträdelser, men envetet stod på sig i förhandlingarna. Delegationen hade knappt hunnit återvända till Helsingfors 30 november 1939 innan de ryska bomplanen dök upp över den finska huvudstaden och började fälla sina bomber – Molotovs brödkorgar – och Röda Armén anföll Finland på bred front.

Mannerheim
Den historiske centralgestalten i Finlands dramatiska 1900-talshistoria, Marskalken av Finland Carl Gustaf Mannerheim (1867-1951) som framgångsrikt ledde Finland genom tre svåra krig

Mot alla odds och till en hel världs stora förundran lyckades lilla Finland stå på sig i kampen mot giganten Sovjet och försvara sin självständighet genom hela andra världskriget som för Finlands del innehöll både ett Vinterkrig och ett Fortsättningskrig.

Det blev ett högt pris i människoliv och dryga landavträdelser för Finland innan freden slöts, men sin frihet fick man behålla. Hur mycket det varit värt förstår nog särskilt invånarna i Estland, Lettland och Litauen och övriga gamla östblocket som hade oturen att ”befrias” av Sovjet och fick 50 år av diktatur och förtryck på köpet…

Finland har alltså en riktigt dramatisk 1900-talshistoria, till skillnad från Sverige. Trots att de är vårt grannland och finns i denna relativt lugna del av världen har de alltså, mest på grund av sin landgräns mot Sovjet, haft en så väldigt mycket mer dramatisk och uppslitande nutidshistoria än vi i Sverige. Just Finlands läge mellan Sverige och Ryssland har orsakat Finland mycket lidande genom århundradena. Finland har fungerat som buffert som i alla tider skyddat det egentliga Sverige mot anfallen från öster som kommit med viss regelbundenhet. Inte minst har det betytt väldigt mycket för Sverige att under efterkrigstiden sluppit ha ett sovjetiskt Finland och en direkt landgräns med Sovjet.

Det finns också en särskild stolthet och tuffhet i Finland som vi känner under namnet Sisu… Finnarna är helt enkelt litet tuffare än oss andra här i Norden. Så är det bara. De har också meriter som bekräftar detta till skillnad från Sverige, Norge och Danmark.

Finsk sauna
Finsk sisu, finsk sauna… Jag står i en evig tacksamhetsskuld till Finland för allt vad bastubadandet bytt för mig genom åren, gärna med efterföljande dopp i vak eller rullande i snön…

Denna uppfattade särskilda finska tuffhet är en härlig gammal fördom från 1900-talet, om än positiv, som lever kvar in i det nya årtusendet. Det är liksom litet tuffare i Finland. Litet hårdare. Litet rakare. Litet mindre snack och litet mer verkstad.

Jag älskar Finland. Nu och alltid. Detta stolta lilla land som överlevt mot alla odds. Detta vackra land där jag tilbringat en och annan underbar barndomssommar. Detta strävsamma land där jag haft glädjen att samarbeta med duktiga kollegor när jag i två omgångar arbetat i nordiska organisationer. Det var alltid ett särskilt nöje att ha med de finska kollegorna att göra. Tack för det Finland!

Så grattis idag kära Finland till 95 år av självständighet!

finland_lakes_18
”Tusen sjöars land…”


Vad skulle väl kunna vara mer rätt en sådan här dag än att avsluta storslaget musikaliskt med Finlands nationalkompositör Jean Sibelius grandiost episka nationalistiska verk ”Finlandia”, här ackompanjerat av bilder från den vackra finska naturen…

Men jag kan förstås inte låta bli att ändå avsluta med mina gamla humoristiska favoriter finska Leningrad Cowboys som här får stå för försoningen med den ryska arvfienden i öst; här i ett oförglömligt liveframträdande med Röda Arméns kör på Senatstorget i Helsingfors 12 juni 1993: ”Happy together”.

Annonser

2 svar to “Grattis idag kära Finland!”

  1. 🙂
    Sedan mäste man ju tacka finnarna för bastuns bevarande, medan andra lortade ner sig framhärdade de 😉

    • Ja visst! Jag framhåller gärna gång på gång min tacksamhet gentemot finnarna för saunan och dess bevarande. Det har tillfört så mycket livskvalitet för mig genom hela livet och kommer fortsätta göra det hela vägen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: