För hundra år sedan i Göteborg

Den första svenska filmupptagningen hade gjorts år 1897 då fotografen Ernest Florman med rörliga bilder förevigade det historiska ögonblicket då kung Chulalongkorn av Siam (Thailand) steg iland vid Logårdstrappan och välkomnades till Sverige av kung Oscar II vid Kungliga Slottet i Stockholm.

Filmer från dessa filmhistoriens tidiga dagar brukar inte vara av någon vidare kvalitet. Nej tyvärr brukar det vara ganska så sprakigt och urblekt. Men nu för ett par dagar sedan fick jag se något helt annat.

I Göteborg någon gång under sommarhalvåret 1913 hände det sig att en okänd svensk fotograf ställde upp sin kamera alldeles nära Feskekörka och bara filmade det lokala folklivet, just de människor som råkade passera just då. En mycket ovanlig händelse vid denna tid. Det är alltså ganska så precis 100 år sedan denna film gjordes. Jag blev imponerad och fascinerad av vad jag såg för det är verkligen ett stycke ovanligt välbevarad hundraårig historia.

Göteborg 1913

Klicka på den här länken så kan du se filmen: Gothenburg 1913

Det är ett fascinerade knivskarpt litet stycke historia. Det är trevligt att se alla människor som skyndar förbi. En del förvånade ansikten inför vad som troligen var en av de allra första filmkameror de någonsin sett. Ja om inte den allra första. Många är förstås också nyfikna, särskilt barnen. En man verkar inte gilla att bli filmad (vid 0:58) och räcker ut tungan eller möjligen att han visar löständerna. Min favorit är annars den äldre gentlemannen (vid 1:28) som hälsar på fotografen, lyfter på hatten och gör en liten förfinad gest.

Det är också härligt att se hur välklädda alla människor ser ut med våra mått mätt, att t ex alla bär huvudbonad. Det var vardagsklädsel för dem, men för oss ser det ut som om alla är ganska högtidligt och elegant klädda.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: